CA ES EN
Lectura dramatitzada

Chureca

d'Irene Tarrés
Direcció
Data
21/11/2017
Horari

19h

Durada
1h 10min
Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ (Personatges de la Beckett gratuït)

Sinopsi

La Nura, una noia de 19 anys, viatja a un país de l’Amèrica Llatina per visitar la seva mare, l’Imma, una cooperant que viu i treballa des dels anys de la revolució al barri de San Judas. Allí la Nura coneix  un noi que viu al carrer, que es va criar a l’abocador més gran de la ciutat: la Chureca, i que ha participat en un altra mena de guerres: les baralles tribals entre pandillas. La fugida és el motor, explícit o subtil, de tots tres personatges, i els prejudicis i recels d’uns i altres acabaran precipitant un desenllaç que sembla marcat per un destí ancestral, com si la violència del colonialisme encara deixés petjades inesborrables.

Presentació

Què és una chureca? Amèrica llatina és plena de chureques… Espais abocador: no-llocs on una massa d’éssers humans (deixalles humanes), esdevinguts superflus pel triomf del capitalisme global, han estat arraconats, aïllats, abandonats, condemnats al reciclatge o a la improbable rehabilitació.

De tot això tracta Chureca. En clau directa, explícita, i en clau metafòrica (els abocadors vergonyants del primer món són també els abocadors de l’ànima).

Chureca planteja un debat sobre el paternalisme postcolonial. L’autora usa una altra metàfora –un mite– per abordar la qüestió: Prometeu. El seu gest és arrogant o altruista? Ajuda o no ajuda els homes? Accepten els homes el seu sacrifici? A tall de resposta, apunto la reflexió d’un dels personatges: “Si Prometeu tornés, els homes d’avui farien com els déus d’ahir i les veus del poder i la força l’insultarien, el menysprearien. No som en una faula ni escoltem cap melodia. Això és la realitat. Ni jo era cap heroïna ni aquest nois són les úniques víctimes del sistema. Aquesta és la veritat que ara subratllo.”

Tots tres protagonistes tenen l’ànima en trànsit, mig seduïda mig enganyada, sempre inquieta. Són individus rodamóns, subjectes amb fam d’identitat que fugen (o cerquen) amb l’objectiu de tancar els interrogants que els tenallen.

Com els seus personatges, Chureca també es disfressa del que no és: té l’aire clàssic i pacífic del xai, però l’alenada moderna i el discurs punyent del llop.

Carles Batlle

L’autora

Irene Tarrés (Girona 1979) ha viscut bona part de la seva vida a Sant Feliu de Pallerols. La seva escriptura s’ha nodrit d’aquestes arrels, uns anys a Barcelona i viatges a terres llatinoamericanes, i sobretot de l’experiència de la lectura. Els seus poemes es troben aplegats en els següents reculls: Els perfils emmudeixen a Managua, inclòs en l’antologia Trista joia (2005); I si ens enfonsem? (2005); Murs de Tlacatl (2010), i la plaquette Treta de terra (2015), amb il·lustracions d’Albert Tarrés. Ha participat en recitals de poesia i ha col·laborat en diverses publicacions culturals.

Ha assistit a cursos d’escriptura dramàtica a l’Obrador de la Sala Beckett, amb els professors Marc Rosich, Carles Batlle i Jordi Galceran. La seva primera obra teatral, que duu per nom Chureca, ha obtingut el premi Josep Ametller 2015 de la revista Recvll. Va estudiar psicologia a la Universitat de Barcelona i filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment combina l’escriptura amb l’ensenyament de llengua catalana i literatura en instituts de secundària.

Autora: Irene Tarrés
Direcció: Marc Rosich
Intèrprets: Raul Duran, Blanca Pàmpols i Blanca Garcia Lladó

Et pot interessar
Lectura dramatitzada
La nostra parcel·la
de Lara Díez
14/11/2017
Lectura dramatitzada
Éssers
de Carsten Ahrenholz
27/11/2017
Lectura dramatitzada
Cendres
de Ferran Bach
18/12/2017
Club de lectura
Comentari del text ‘Ofici de tenebres’, de Joan Rusiñol
Club de lectura 'Al peu de la lletra'
13/12/2017
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar