caesen
Xerrada

La mort del Sàpiens

a càrrec de Pedro Azara, Joana Maria Pujades i Jordi Serrallonga
Data
28/04/2020
Horari

A les 19h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Considerar-nos doblement Sàpiens sembla haver-nos fet oblidar la nostra mortalitat. I, tanmateix, com la resta d’espècies, la mort marca el final del nostre camí individual… i potser col·lectiu. Aquesta certesa ha marcat profundament moltes de les cultures i civilitzacions que ens han precedit, bastint al seu entorn un sistema de creences, de tradicions i, fins i tot, d’expressions culturals i artístiques. Parlar de la mort és també parlar de nosaltres, els Sàpiens.

Hi participaran:

Pedro Azara

Arquitecte, professor d’estètica a la UPC-ETSAB. Autor de La imagen y el olvido, (Ed, Siruela, Madrid, 1995); La última casa (Ed. GG, Barcelona, 1999) i La última mirada (Ed. Lunwerg, Barcelona, 1997). Responsable d’exposicions com Casas del alma al CCCB (Barcelona, 1997), Archaeology and Aesthetics a l’ISAW (Nova York, 2015) i Perdre el cap a la Biennal d’Art (Venècia, 2019). Ha participat en obres com Mammón y Falsestuff, de Marcel Borràs i Nao Albet al Teatre Lliure i al TNC (Barcelona, 2016-18).

Joana Maria Pujades

Investigadora principal de l’àrea de Demografia Històrica del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona i professora associada del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial. Les seves línies de recerca se centren en l’estudi dels determinants del descens de la mortalitat durant la Transició Demogràfica (segles XIX – XX), la formació del matrimoni i la transmissió intergeneracional de l’estatus social en el procés de reproducció social de les famílies (segles XVI – XIX) i l’estimació de la desigualtat socioeconòmica en el llarg termini.

Jordi Serrallonga

Arqueòleg, naturalista i explorador. Professor col·laborador dels graus d’Antropologia i Evolució Humana, i de Geografia, Història i Art, de la Universitat Oberta de Catalunya. Col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i docent en el Màster de Primatologia de la Universitat de Girona. Director d’expedicions científiques per Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania, i autor de nombroses publicacions especialitzades i de divulgació.

Modera:

Jaume Claret

Jaume Claret és professor agregat als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Llicenciat en Ciències de la Comunicació (UAB) i en Humanitats (UPF) i doctor en Història (UPF), la seva recerca s’ha centrat en la historia intel·lectual, cultural i política espanyola i catalana contemporànies i actualment dirigeix el projecte de recerca: “Regiocat. Regionalisme a Catalunya sota el règim de Franco: discursos i pràctiques”. És autor de diferents articles, capítols i llibres, entre els darrers “Pasqual Maragall: pensamiento y acción” (RBA, 2017) i “Ganar la guerra, perder la paz. Memorias del general Rafael Latorre Roca” (Critica, 2019).

El cicle Memento mori. Recordem-nos de morir està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Et pot interessar
No m’oblideu mai
d'Elies Barberà, Llàtzer Garcia i Marta Montiel a partir de testimonis reals
Del 10/10/2019 al 20/10/2019
360 grams
d'Ada Vilaró
Del 19/10/2019 al 20/10/2019
Lectura dramatitzada
Tripalium
de Lucas Ubach
16/10/2019
Noche de muertos
Organitza Diego Gómez Pickering, Casa Mèxic Barcelona i Sala Beckett
31/10/2019
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar