caen
Conferència

Pau i Justícia, cent anys de cooperativisme obrer al Poblenou

Companyia
A càrrec de Marc Dalmau i Torvà (La Ciutat Invisible)
Data
29/09/2016
Horari

Dijous 29 de setembre a les 19h.

Cal reserva prèvia a reserves@salabeckett.cat

 

Preu
Activitat gratuïta

Pau i Justícia, a banda de ser una de les consignes més esgrimides pel moviment obrer, és un nom que encara ressona amb força dins la memòria viva de molts poblenovins -sobretot dels més grans-, doncs fins fa relativament poques dècades fou la denominació d’una de les cooperatives de consum més emblemàtiques de la barriada.

Corria l’any 1897, quan divuit treballadors reunits en un cafè decidiren crear una cooperativa de consum. Al principi sense local propi, quan ja eren una cinquantena de famílies associades, adquiriren un solar al carrer Batista, on entre tots aixecaren un edifici, treballant voluntàriament els festius i els diumenges.

Amb el pas de les dècades, la cooperativa anà creixent, es reestructurà i amplià l’edifici, ocupant la seva ubicació actual, a la cantonada de Batista i Pere IV; obriren una escola pròpia i durant els anys de la Segona República acabà per convertir-se en una de les entitats més importants de la ciutat amb gairebé sis-centes famílies associades.

Marc Dalmau i Torvà, autor del llibre “Un barri fet a cops de cooperació: el cooperativisme obrer al Poblenou” ens explicarà amb detall la història de la cooperativa de “Pau i Justícia” des dels inicis fins a la seva dissolució.

Et pot interessar
Kilòmetres
de Marilia Samper. Amb Meritxell Yanes
Del 29/09/2016 al 16/10/2016
El Cafè de la Memòria
Peripècies de la Sala Beckett
Del 01/10/2016 al 15/10/2016
Veus cooperatives, palanques de transformació social
Cooperativisme i economia social al segle XXI
13/10/2016
D’antiga cooperativa a centre de creació teatral
El projecte arquitectònic de Flores i Prats per a la Nova Sala Beckett
06/10/2016
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar