Taula rodona

Trencaments

Data
30/03/2023
Horari

A les 18h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït
> Comprar entrades

Una llista d’obligacions mútues i de deutes pot arribar a substituir un sistema de vincles afectius i de cura, fent inviable l’intent de construcció d’un relat familiar. De la mateixa manera, el recurs al passat i a la construcció a partir dels records fracassa quan aquests són només deutes per saldar.

El paper de cada subjectivitat en el relat familiar capta també la nostra atenció. Totes les particularitats de cada membre incideixen en com la resta de membres també entén la seva pròpia família. De vegades, tendim a pensar que hi ha un relat familiar real (una història, una explicació dels fets familiars, un mapa de relacions familiars…) i que les aportacions particulars i vivències de cadascú són interpretacions d’aquella realitat. La construcció d’un record familiar és un mosaic dels records dels membres de la família i, per tant, la incidència dels records és també compartida.

Finalment, la psiquiatrizació dels malestars familiars es fa present de forma palesa: l’insensible, el que no té records, incapaç d’afecte és l’adaptat, la persona que pot tenir una vida pròpia, el pare. Els que senten i necessiten vincles, els fills (probablement la mare també), esdevenen malalts.

Aquesta xerrada forma part del cicle La família (o la família?), una proposta per reflexionar sobre el concepte de família des de diferents perspectives: els imaginaris, les relacions, les vulnerabilitats, les estructures socials, el món laboral, els sentits, les emocions…

Participants

David Plana

Autor de l’espectacle Els encantats. Llicenciat en Interpretació i Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre. Com a dramaturg estrena Mala sang (Sala Beckett, 1997. Premi Espectacle revelació de la Crítica de Barcelona i Premi de la revista Serra d’Or a Millor text teatral de l’any), La dona incompleta (Sala Beckett, 2001, amb direcció de Sergi Belbel. Premi Serra d’Or al Millor espectacle i Premi Butaca al Millor text de l’any 2001). També ha estrenat Petita mort (Sala Beckett), Després ve la nit (Sala Beckett), Paradís oblidat (TNC), Dia de partit (Teatre Lliure), La casa del bosc (peça breu, guanyadora del II Torneig de Dramatúrgia de Temporada Alta) i El bon pare (Teatre Borràs). L’any 2015 guanya ex-aequo amb Josep Maria Miró el Premi Frederic Roda de teatre amb l’obra Els encantats. Té també una llarga trajectòria com a guionista en sèries com Moncloa, ¿Dígame?La memòria dels cargolsJet-LagL’un per l’altre, VentdelplàL’enigma Verdaguer. Ha estat el creador i director argumental de les sèries La Riera (TV3) i Mercado Central (TVE).

Lucia Del Greco

Directora de l’espectacle Els encantats. Graduada en Literatura i Filologia a la Universitat La Sapienza de Roma, continua la seva formació amb un doctorat en Literatura comparada a la Universitat d’Oxford i cursa també estudis de Direcció i Dramatúrgia a l’Institut de Teatre. Treballa com a professora de teatre i dirigeix diferents muntatges teatrals dins el projecte europeu OTIS, amb el Liceu Italià de Barcelona i algunes biblioteques. Paral·lelament a la direcció, treballa com a traductora (M’hauríeu de pagar de Jordi Prat i Coll) i els seus textos teatrals s’han publicat a la Revista Branca i en altres revistes italianes.

Natàlia Cantó-Milà

Llicenciada en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i doctora en Ciències Socials (summa cum laude) per la Universitat de Bielefeld (Alemanya). Ha estat professora d’història de la sociologia i teoria sociològica a la Universitat de Bielefeld i de metodologies qualitatives i política social a la Universitat de Leipzig. Els seus àmbits de recerca són la teoria social, els imaginaris de futur i la sociologia de les emocions. És editora de la revista Digithum. Una perspectiva relacional de la cultura i la societat i membre de l’equip editorial d’Emotions and Society.

Daniel López

Doctor en Psicologia Social i professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Forma part del grup de recerca CareNet de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3). La seva activitat acadèmica i de recerca s’ha centrat fonamentalment en les transformacions socials i tecnològiques de la cura en les societats envellides. Ha estudiat especialment el seguiment i el desenvolupament del senior cohousing i ara comença a estudiar les relacions amb animals i plantes en la darrera etapa de la vida i en el desenvolupament de noves formes d’atenció i cura.

Segundo Moyano

Educador social i doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona (UB). Actualment és professor del grau d’Educació Social de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i supervisor i formador de diferents equips en institucions socials i educatives. Les línies actuals de la seva recerca tenen a veure amb la professionalització i la formació dels professionals de l’educació social, la protecció a la infància, els encreuaments entre salut mental i educació, i els processos de participació social i política dels joves.

Amb David Plana (Autor de l’espectacle Els encantats), Lucia Del Greco (Directora de l’espectacle Els encantats), Natàlia Cantó-Milà (Llicenciada en sociologia i doctora en Ciències Socials), Daniel López (Doctor en Psicologia Social i professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC) i Segundo Moyano (Educador social i doctor en Pedagogia)

Fotografia: Iris Muñoz

Et pot interessar
Els encantats
de David Plana
Del 09/03/2023 al 09/04/2023
Les maleïdes
de Sergio Baos
Del 22/03/2023 al 02/04/2023
Espectacle
Búho
de Titzina
Del 19/04/2023 al 14/05/2023
Espectacle
Eufòria
de Lara Díez Quintanilla
Del 24/05/2023 al 11/06/2023