caes

La Beckett col·labora amb el CDN en el projecte ‘Dramawalker’, que crea ficcions sonores a partir de la memòria urbana

divendres 26 febrer 2021

Dramawalker és un projecte orientat a crear ficcions sonores geolocalitzades, com a memòria viva de les ciutats, que impulsa el Centro Dramático Nacional en col·laboració amb la Sala Beckett, Grupo Chévere i el Centro Dramático Galego (Xunta de Galicia). La matèria primera del programa són les històries explicades pel veïnat dels barris. A partir de les seves trobades amb els dramaturgs i dramaturgues del programa, i amb la mediació d’associacions locals de cada un dels barris que participen en el projecte es crearan una sèrie de ficcions sonores, interpretades per actors i actrius, que prenen vida de forma interactiva quan transiten pels carrers protagonistes.

La primera edició del programa la protagonitzen tres barris amb personalitat eclèctica i moltes històries per explicar. A Barcelona, els dramaturgs Roc Esquius, Sílvia Navarro, Oriol Puig, Mercè Sarrias i Joan Yago convertiran en ficció les històries del Poblenou; a Madrid, la memòria de La Cañada Real serà relatada per Jorge Aznar Canet, Alberto Conejero, Roberto Martín Maiztegui, Cristina Rojas i María Velasco; i a Santiago de Compostela, Vite protagonitzarà les històries explicades per Grupo Chévere amb la participació de Manuel Cortés, Paula Carballeira, Carlos Santiago, Esther Carrodeguas i Xron.

Aquest viatge a través de la memòria viva dels barris es realitzarà a través d’una plataforma tecnològica: l’usuari podrà accedir amb un sol clic, in situ o bé des de casa seva, a un mapa interactiu amb diferents recorreguts que contindran les històries sonores i altres recursos relacionats amb elles.

Dramawalker El Poblenou vol apropar les històries dels veïns d’aquest barri barceloní, on conviuen en equilibri el passat industrial i un consolidat teixit associatiu amb projectes artístics i culturals d’avantguarda. Mitjançant un procés participatiu, els creadors indagaran en la memòria del barri i la del seu veïnat per reconstruir les històries que amaguen els seus carrers.

La recerca es farà en col·laboració amb els agents més actius del barri perquè puguin guiar els autors en la cerca dels millors relats del Poblenou. Les històries se situaran en un mapa virtual i l’espectador/oient viatjarà, mentre les escolta, als espais a on es desenvolupen. A través dels cinc recorreguts que es proposen, l’oient s’aproximarà a la memòria històrica, el teixit associatiu, les festes i les llegendes, els personatges oblidats i l’art urbà del barri. De costat amb els dramaturgs encarregats d’escriure les ficcions hi treballaran també l’Aina Tur, com a coordinadora artística, i el Rafel Plana en el disseny del so.

La recopilació de les històries s’ha fet en col·laboració amb les següents entitats i persones del barri: Arxiu històric del Poblenou, Coordinadora d’entitats, La Colla del Drac, Esglèsia de Santa Maria del Taulat, La Escocesa, Can Felipa i Higo Mental; Enric Puig, Francesc Romeu, Pere Parera, Maria Cinta Boigas, Anna Careño, Mercè Oltra, Ignasi Gras, Lina Pérez, Elvira Fernández, Mercè Ayora, Manel Ollé, Helena Pérez i Andrea Btoy.

El resultat del procés està previst que es presenti durant el mes de juliol en el context de l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett.

Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar