Curs

Basat en fets reals: escriure des de la realitat

Curs d’iniciació a l’escriptura teatral
Professora: Denise Duncan ,
Dates
Del 24/01/2023 al 28/03/2023
Horaris
Dimarts d'11h a 14h
Preu
330€
Idioma
Català i castellà
Més informació

Total hores: 30h (10 sessions)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

> Inscripció
Descripció del curs

En els darrers anys hem vist una presència cada vegada més gran de la realitat en la ficció. L’advertència “basat en fets reals” es cola al teatre… Per què? Probablement perquè abans, en el ‘món sòlid’, la realitat ens resultava segura i comprensible, mentre que ara, a la societat ‘líquida’ moderna i postmoderna, és la ficció la que ens intenta explicar el que passa al nostre voltant.

Partir de fets reals, d’una notícia, d’un cas judicial, d’un personatge històric sobre el qual posem un altre focus, un període apassionant del qual trobem dades noves, resulta estimulant. Volem llegir el món, rellegir-ho des d’un altre prisma.

Escriure basant-nos en fets reals és reexplicar la història, reescriure-la, preguntar-nos si és possible canviar el present o el futur, qüestionar el relat del passat, fer hipòtesis, jugar amb allò que crèiem veritat.

Recordes l’última vegada que el que és real va irrompre a la teva vida? Recordes una notícia que t’impactés? Quina era? Tens un personatge històric que sembla que et persegueix? Quines històries amaguen aquests fets reals? Com es relacionen amb la teva pròpia vida i la percepció de realitat? Com podem parlar de la realitat des de la nostra pròpia visió de món sense trair la realitat que volem retratar? Què ens uneix amb els fets reals que ens criden l’atenció?

I si Žižek s’equivocava i el que és real no és un ‘desert’ sinó una terra fèrtil plena d’idees, una jungla on endinsar-nos i treure grans idees?

Aquest curs, teoricopràctic, desenvoluparà un sistema d’escriptura d’una obra ficcional a partir de fets reals (actuals o històrics) en què el grau de fidelitat amb els esdeveniments objectius dependrà de qui escrigui, partint d’aquella màxima de “no permetis que la realitat t’impedeixi explicar una bona història”. Perquè al final parlem de teatre, de ficció, de contar el nostre món i acceptar que el relat sempre és subjectiu.

Repassarem alguns conceptes bàsics d’escriptura teatral: història, argument, trama, personatges, acció dramàtica, etc. i n’afegirem d’altres relacionats amb la creació de textos a partir de la realitat. Treballarem la noció d’univers creatiu personal, bagul subjectiu, realisme vs. realitat, estructures i dispositius, story vs. history, herstory, persona real vs. personatge ficcionat o autoficció vs. alter ficció, entre altres.

Les sessions teòriques aniran acompanyades de la lectura i l’anàlisi de textos teatrals i d’exercicis pràctics d’escriptura.

Denise Duncan

Directora i dramaturga. Membre fundadora del Col·lectiu Tinta Negra. Membre del Consejo Asesor de la revista Acotaciones (RESAD 2020-).

Entre les seves estrenes teatrals hi ha El combat del segle/El combate del siglo (Sala Beckett/Teatre Principal de Palma/Festival Grec/Centro Dramático Nacional; autoria i direcció), Negrata de merda (Teatre Tantarantana; autoria i direcció), Henrietta, el musical (Teatro Nacional de Costa Rica, 2021), Una dona en el mirall (Sala Atrium; autoria i direcció) i La Taverna dels Bufons (Teatre Romea; coautora), entre d’altres.

Ha guanyat premis com l’accèssit del Premio para textos teatrales Marqués de Bradomín i el Premi Ciutat de Manacor de Teatre Jaume Vidal Alcover. Ha estat autora del VII Laboratori d’Escriptura Teatral de la Fundació SGAE 2019 i autora resident de la Sala Beckett la temporada 2019-2020.

Treballa com a guionista freelance per a la productora de Costa Rica Fulfierros (2014-), és part del talent de guionistes de Cattleya Producciones (2021-) i és voluntària del programa  “Señoras Freedom” a les presons de dones de Barcelona Wad Ras y Brians (2020-).

Desenvolupa habitualment tasques d’organització de taules rodones, és conferenciant i assessora en temes de raça, racisme i tractament de la diversitat ètnica en la ficció.

Duncan és Graduada del Postgrau Social Media Content: Community Manager i Content Curation (2017). Màster en Estudis Teatrals i Audiovisuals a la Universidad de la Coruña (2004). Llicenciada en direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona (2012), Llicenciada en Arts Dramàtiques (2004) i Llicenciada en Comunicació Col·lectiva amb èmfasis en Periodisme a la Universidad de Costa Rica (2004).

Denise Duncan va ser autora resident de la Sala Beckett durant la temporada 2019-20. El combat del segle és el text escrit durant aquest període i va ser estrenat l’octubre de 2020.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.

Formulari d'inscripció
Et pot interessar
Curs
La manifestació de la comèdia en la interpretació
Curs de comèdia per a actrius i actors
Del 27/01/2023 al 03/03/2023
Curs
Fitness d’escriptura
Curs d’iniciació a l’escriptura teatral
Del 23/01/2023 al 13/03/2023
Curs
Com millorar la teva obra
Curs avançat d’escriptura teatral presencial
Del 26/01/2023 al 02/03/2023
Curs
Com crear tensió? (Tensió dramàtica i antidramàtica)
Curs avançat de dramatúrgia
Del 25/01/2023 al 29/03/2023