CA ES EN
Curs

Els clàssics: de l’enciclopèdia a l’escenari (Com llegir, adaptar o reescriure tot allò que va ser escrit per a uns altres espectadors)

Curs avançat de dramatúrgia
Professor: Xavier Albertí ,
Dates
Del 07/11/2017 al 28/11/2017
Horaris
Dimarts, de 17h a 20h
Preu
180€
Més informació

Durada total: 12 hores (4 sessions)

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Ara fa uns mesos Xavier Albertí va dur a escena Ricard III, el clàssic de William Shakespeare en versió (més o menys fidel a l’original) de Lluïsa Cunillé. Aquest, però, no era el primer cop que l’actual director del Teatre Nacional de Catalunya s’enfrontava als clàssics shakespearians. Als inicis de la seva carrera, i d’una manera molt més radical, Albertí ja va actualitzar algunes de les grans tragèdies shakespearianes amb Un Otel·lo per a Carmelo Bene o Macbeth o Macbetto. En el fons, ja sigui d’una manera o d’una altra, aquestes adaptacions comparteixen un objectiu últim: fer contemporani allò que va ser escrit fa més de 400 anys, en un altre context i per a un altre espectador. En aquest curs intentarem establir com llegir, adaptar i reescriure aquelles obres que van ser escrites fa temps i que el pas del temps ha convertit en clàssics.

Xavier Albertí

Músic, compositor i director d’escena. Titulat superior en Direcció Escènica per l’Institut del Teatre i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1996 i fins 1999 va dirigir el Festival d’Estiu de Barcelona Grec, i des de 2004 i fins el 2006 va dirigir l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull. Va ser director de serveis culturals de l’Institut del Teatre, on també ha estat docent i coordinador pedagògic del Conservatori Superior de Dansa. També ha estat docent a la Sala Beckett, la Universitat d’estiu Menéndez Pelayo, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida. Durant els anys de formació, va realitzar estudis de piano i de composició musical amb Luis de Pablo, Cristobal Halffter, Tomás Marco, Helmuth Lachenmann, Carmelo Bernaola, Armando Gentilucci o Karl-Heinz Stockhausen. Té composicions estrenades a diversos Festivals de Música Contemporània.

El 2007 va treballar conjuntament amb Pere Portabella i Carles Santos en el guió de la pel·lícula Die Stille vor Bach (El silenci abans de Bach). Aquest mateix any va dirigir el recital de poesia catalana amb Lou Reed, Laurie Anderson i Patti Smith dins la mostra de cultura catalana de Nova York Made in Catalunya al Baryshnikov Art Center. El 2008 va fundar amb Lluïsa Cunillé la companyia La Reina de la nit.

Entre els seus treballs més recents com a director escènic destaquen Ricard III de William Shakespeare, El professor Bernhardi d’Arthur Schnitzler, L’hort de les oliveres de Narcís Comadira, Terra de ningú, de Harold Pinter, Com dir-ho de Josep M. Benet i Jornet, Zoom de Carles Batlle, Dues dones que ballen de Josep M. Benet i Jornet, Vida Privada, adaptació de la novel.la de Josep Maria de Sagarra, Al cel. Un oratori per a Jacint Verdaguer de Narcís Comadira, El Bordell de Lluïsa Cunillé, Soterrani de Josep M. Benet i Jornet, El mal de Holanda, de Paco Zarzoso, Assajant Pitarra i El Dúo de la Africana, totes dues cocreades amb Lluïsa Cunillé, PPP, sobre l’obra de Pier Paolo Pasolini, o L’home de teatre, de Thomas Bernhard, entre molts altres.

Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos premis, com el Premi Nacional Adrià Gual atorgat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona el 1994, el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona com a millor director de la temporada 1993/1994, el Premi Butaca 2004 a la millor direcció teatral per Vianants, el Premi d’Arts Escèniques 2005 de la Generalitat Valenciana al millor espectacle no valencià per Mestres antics, el Premi Butaca 2007 i Premi de la crítica 2007 al millor espectacle musical per El Dúo de l’Africana o el Premi Max 2015 al millor espectacle musical per a L’eclipsi.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
Dramaturgias basura o cómo hacer una ‘obra’ de cualquier cosa
Curs avançat de dramatúrgia
Del 16/10/2017 al 20/10/2017
Curs
Curs d’escriptura condicionada en 24 hores (discontínues)
Curs avançat de dramatúrgia
Del 18/10/2017 al 20/12/2017
Curs
Escriure teatre
Curs d'iniciació anual
Del 09/10/2017 al 14/05/2018
Curs
Laboratori de personatges: recerca de la veu
Curs d'iniciació a l'escriptura teatral
Del 30/10/2017 al 18/12/2017
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar