Curs

Conversa, diàleg, digressions i màquina de conversa: al voltant de la paraula

Curs avançat d’escriptura dramàtica
Dates
Del 06/07/2017 al 08/07/2017
Dies
De dijous a dissabte
Horaris
De 10h a 14h i de 15:30h a 17:30h
Preu
210€ (dinar inclòs)
Més informació

Total hores: 18h
Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descomptes i promocions
Descripció del curs

Jean-Pierre Ryngaert, un dels grans teòrics del teatre francès contemporani, proposa un curs amb la paraula i el diàleg com a eix central.

La conversa ordinària no és el mateix que el diàleg teatral, que aquestes últimes dècades ha patit totes les transformacions imaginables, quan no ha desaparegut completament. Això no obstant, la conversa pot ser una font de treball i d’imaginació. Els lingüistes, de fet, sempre han estudiat més la conversa que el diàleg, i aquests estudis ens poden ser d’utilitat.

El taller permetrà retornar a la font de “l’intercanvi interhumà actual a través de la paraula”, alhora que examinem el que els lingüistes han anomenat les “regles de la conversa”.

Basant-nos en això, proposo utilitzar en forma de jocs improvisats una “màquina de conversa” que he fabricat a partir de les regles dels intercanvis habituals. Aquesta màquina produeix paraules que s’assemblen a “converses reals”.

Amb el joc, amb l’escriptura, buscarem modificar aquestes converses de totes les maneres possibles, descentrant-les potser, corrompent-les, preveient-ne digressions.

Els moments teòrics es combinaran amb moments d’experiència teatral.

Aquest curs s’impartirà en francès, i es disposarà de traducció consecutiva. L’escriptura sempre es podrà fer en la llengua materna dels participants.

L’Obrador d’estiu de la Sala Beckett forma part del GREC 2017 Festival de Barcelona.

Jean-Pierre Ryngaert

Jean-Pierre Ryngaert (1945) és professor emèrit d’Estudis Teatrals a la Universitat de La Sorbona (París 3). Ensenya dramatúrgia a l’ERAC (Escola d’Actors de Cannes i Marsella) des de la tardor del 2011 i dirigeix la Universitat d’estiu del festival La Mousson d’été.

Ryngaert és especialista en escriptura dramàtica contemporània i, de manera més general, en dramatúrgia. A més, li interessa igualment l’ensenyament del joc i de les relacions entre els coneixements i l’escena. En aquesta línia, exerceix professionalment de conseller de dramatúrgia i de vegades també de director teatral. El gener del 2017, per exemple, ha dirigit l’obra J’irai dehors, de Didier Delahais, al teatre Glob de Burdeus.

J. P. Ryngaert també ha col·laborat amb nombroses publicacions col·lectives, diccionaris, enciclopèdies i el CNRS (Centre Nacional de Recerca Científica de França), amb l’obra Voies de la création théâtrale. A banda de tot això, publica articles habitualment i participa en ponències internacionals.

Entre les seves obres destaquen:

– Théâtres du XXIe siècle. Commencements (amb Julie Sermon). Armand Colin, 2012.
– Ecritures dramatiques contemporaines. Armand Colin, juliol 2011.
– Graphies en scène (codirecció amb Ariane Martinez). Editions Théâtrales, juny 2011.
– Jouer, représenter, nova edició a França. Armand Colin, 2010.
– Jouer, représenter (nova edició brasilera). Sao Paulo, COSAC et NAIFY Edicioes, març 2009.
– Introduction à l’analyse du théâtre, nova edició (3a), revisada i augmentada. Armand Colin, gener 2008.
– Le personnage contemporain, Décomposition, recomposition (amb Julie Sermon). Editions Théâtrales, juny 2006.
– Nouveaux Territoires du dialogue (direcció). Actes Sud-Papiers, novembre 2005.

Informació important

L’admissió es farà segons l’ordre d’arribada de les sol·licituds i la valoració del currículum, que cal enviar (amb fotografia inclosa), omplint el formulari de la dreta.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs, que cal abonar en el termini d’una setmana un cop rebut el mail d’acceptació corresponent.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se a un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.

Et pot interessar
La faula política
Curs avançat d'escriptura dramàtica
Del 11/07/2017 al 15/07/2017
Del subconscient a la pàgina
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 10/07/2017 al 12/07/2017
Cada moment de la vida quotidiana és polític
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 13/07/2017 al 15/07/2017
La paraula com a plataforma d’acció
Curs d’interpretació
Del 11/07/2017 al 15/07/2017