Curs

Dramatitzar

Taller de creació escènica per a intèrprets i dramaturgs amb una mínima base de formació actoral
Professora: Denise Despeyroux ,
Dates
Del 15/07/2019 al 20/07/2019
Horaris
De dilluns a dissabte de de 10h a 14h i de 15:30h a 17:30h (dissabte, només matí)
Preu
300€
Idioma
Castellà
Més informació

Total hores: 34h

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descomptes i promocions
Descripció del curs

L’autora i directora de Cançó per tornar a casa, el nou espectacle de les T de Teatre que es podrà veure durant el Grec a la Sala Beckett, proposa un taller de creació escènica en què s’exploraran procediments de treball encaminats a la creació i desenvolupament d’escenes teatrals.

Aquest taller està especialment adreçat a actors, tot i que també permetrà i celebrarà la presència de dramaturgs, atès que s’articularà com una sèrie de trobades en què s’exploraran procediments de treball encaminats a la creació i desenvolupament d’escenes teatrals.

Es tractarà de mostrar que l’actor, entès com a artista creador d’idees i relats i no com a simple intèrpret, pot arribar a ser fonamental en la producció de l’esdeveniment escènic. Els dramaturgs tindran l’oportunitat de comprovar com la ficció es pot generar a partir dels propis actors i s’entrenaran en una teatralitat en què text, posada en escena i actuació sorgeixen i es desenvolupen de forma simultània i en perpetu i fecund intercanvi. “Dramatitzar”, aquí, no serà exagerar ni dotar d’afectació, com connota la parla quotidiana, sinó més aviat tot el contrari.

Temari

  • El paper de l’atzar en l’esdeveniment creatiu.
  • La fidelitat al procediment (lúdic i indiferent als continguts) en la creació de ficcions.
  • L’emoció de l’actor deslligada d’allò psicològic i allò argumental: arbitrària i mutant.
  • El teatre com a sistema de construcció d’aparença i no com a representació d’allò real.
  • El caos i la complexitat com a condició de vida escènica.
  • La fugida de la solemnitat i la cerca de matisos.

Desenvolupament

El taller té un caràcter eminentment pràctic, tot i que hi haurà estones per a la teorització i l’anàlisi. Al llarg de les sessions es proposaran exercicis d’entrenament actoral que serviran per reflexionar sobre qüestions relacionades amb l’actuació, la construcció de relats i l’especificitat de l’art teatral. Els materials que es generin al llarg del curs s’ordenaran tenint en compte les possibilitats reals de joc que ofereixin, que s’aniran desplegant a les diferents sessions.

Denise Despeyroux

Autora, directora d’escena, actriu, docent i guionista. Ha estrenat un total de quinze obres a sales de Madrid, Barcelona, Buenos Aires i Montevideo, entre les quals destaquen el Teatro Fernán Gómez, la Sala Beckett, el Teatro Solís, el Teatro María Guerrero (Centro Dramático Nacional) i el Teatro Español.

Des de l’any 2014 ha estat candidata a Millor Autoria als premis Max durant quatre edicions consecutives: amb La Realidad, Carne viva (Millor Espectacle de l’Off 2014 segons el jurat d’“El Cultural”, va estar 3 anys en cartell), Los dramáticos orígenes de la galaxias espirales (produïda pel Centro Dramático Nacional) i la passada edició en la terna de finalistes amb Un tercer lugar, produïda pel Teatro Español i destacada en les seleccions de la crítica especialitzada entre els millors espectacles de l’any (Marcos Ordóñez, “Babelia”, El País; “El Cultural” d’El Mundo; jurat de crítics a “Volodia”, etc.). L’autoria i direcció d’aquesta peça li han valgut també ser finalista al Premio Valle-Inclán, el guardó més important del teatre espanyol.

Aquesta darrera temporada ha estat de gira amb Un tercer lugar i ha estrenat  Tiempos mezquinos, versió lliure de Hedda Gabler d’Ibsen, fruit d’un encàrrec del Teatro Arriaga de Bilbao, que ha produït l’espectacle sota la direcció de Raúl Cancelo.

També ha gaudit d’una beca del Teatro Pavón-Kamikaze per a l’escriptura d’una nova obra i ha rebut una Beca Leonardo de suport per al seu pròxim projecte.

Aquest 2019, corre a càrrec de Despeyroux l’escriptura i direcció de la nova producció de la companyia T de Teatre, que s’estrenarà a la Sala Beckett de Barcelona.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Espectacle
Cançó per tornar a casa
T de Teatre / Denise Despeyroux
Del 02/07/2019 al 28/07/2019
El mite de la precisió
Taller de dramatúrgia actoral per a intèrprets, directors/-res i dramaturgs/-gues
Del 08/07/2019 al 13/07/2019
L’infern latent
Seminari avançat de dramatúrgia
Del 18/07/2019 al 20/07/2019
Hipòtesis dramàtiques
Curs avançat de dramatúrgia
Del 15/07/2019 al 20/07/2019