Curs

L’escriptura de la memòria

Curs avançat d’escriptura teatral
Professora: Helena Tornero ,
Dates
Del 21/01/2021 al 25/03/2021
Horaris
Dijous de 18h a 21h
Preu
290€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 30h (10 sessions)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Aquest curs serà de caràcter presencial. En cas que finalment no sigui possible fer-lo a la Sala Beckett, es farà de manera virtual.

El teatre és l’art del present, però també és l’art de la memòria.
Mitjançant unes paraules, una estructura dramàtica determinada i el cos i la veu d’uns actors concrets podem arribar a fer presents per al públic uns fets que van tenir lloc en un moment del passat individual, familiar o col·lectiu. De vegades són fets traumàtics, d’altres són fets més lluminosos i encoratjadors. Però tot sovint són fets que han estat oblidats, menystinguts, silenciats o fins i tot esborrats.

En aquest curs cadascun dels participants desenvoluparà un projecte propi d’escriptura teatral a partir de la memòria d’un fet o esdeveniment del passat, un passat que podrà ser molt immediat o molt allunyat en el temps.
Quin esdeveniment triem i per què?
Quina distància prenem davant d’aquest fet?
Quina història hi podem veure aparèixer?
Quina estructura dramàtica és la més adequada per explicar-la?

A més d’escriure tant a nivell individual com col·lectiu, per fer aquest viatge més ben acompanyats, llegirem i analitzarem fragments d’altres autors que, en algun moment i des de llocs diversos, s’han submergit, com farem nosaltres, en l’escriptura de la memòria.

Helena Tornero

Aquesta autora forma part del projecte Fabulamundi. Playwriting Europe

Helena Tornero

Llicenciada en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat com a directora escènica, actriu, cantant, guionista, traductora teatral i professora d’escriptura i literatura dramàtica. En teatre ha escrit, entre d’altres: El Vals de la Garrafa (Premi Joan Santamaria 2002), Submergir-se en l’aigua (Premi SGAE 2007), Suplicants (Temporada Alta, 2008), De música i d’homes (2009), Apatxes (Premi de Teatre 14 d’Abril 2009), You’re pretty and I’m drunk (Teatre Lliure, 2011), Ahir (Theatre Uncut de Londres, 2012), No parlis amb estranys (TNC, 2013), Love & fascim (Festival d’Istanbul, 2014), Kabarett-Protokoll (El Maldà, 2014. Teatre Romea, 2018), disPLACE (Musiktheaterage de Viena, 2015), Una conferència ballada (Mercat de les Flors, 2016), Fascinación (Premio de Teatro Lope de Vega 2015), Vingt-trois abril mille-sixcent-seize a partir de les obres de William Shakespeare (Théâtre Pitoeff de Ginebra, 2016), Estiu (Cia. La Fil·loxera, 2017), Je suis narcisiste (Dir. Marta Pazos. Teatre Lliure, 2019. Teatro Español, 2019) i El futur (TNC, 2019).

Membre fundador de PARAMYTHÁDES, un grup de professionals de les arts escèniques que realitzen tallers de dansa, teatre i música als camps de refugiats. Les seves darreres dramatúrgies han estat Kalimat a partir dels testimonis del camp de refugiats de Nea Kavala (TNC, 2016) i Trees never get tired (dir. Alicia G. Reyero. Teatre Municipal de Polikastro de Grècia, 2017).

Algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, al francès, a l’alemany, al grec i a l’Italià. Actualment, l’autora ha estat seleccionada dins del projecte europeu Fabulamundi amb textos com Fascinación i Submergir-se en l’aigua. Dins aquest marc s’han fet lectures dramatitzades d’aquestes obres al festival La Mousson d’Hiver (França), el Teatro-i de Milà (Itàlia), el Teatr Dramatytzny de Varsòvia (Polònia) amb assistència de l’autora, que hi ha realitzat també tallers especialitzats de dramatúrgia.

L’any 2020 estrena Demà a la Sala Beckett. Un text portat a escena per La Virgueria, companyia resident a la Sala Beckett durant la temporada 2019-20.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
Dramatúrgia visual
Curs especialitzat de dramatúrgia
Del 19/01/2021 al 23/03/2021
Curs
Dramatúrgies del pensament. Escriure i fer teatre per a aquests temps
Curs avançat de dramatúrgia i 'Dramaturgie' per a autors, directors i intèrprets
Del 18/01/2021 al 08/03/2021
Curs
Aprendre dels millors
Curs d'introducció a l'escriptura teatral
Del 19/01/2021 al 23/03/2021
Curs
Pier Paolo Pasolini, l’home i l’artista
Curs de divulgació teatral obert a tothom
Del 05/03/2021 al 26/03/2021