CA ES EN
Curs

Mapamundi – Somriure

Taller obert a artistes de diverses disciplines: teatre, dansa, arts plàstiques i dramatúrgia
Professor: Joan Baixas ,
Dates
Del 05/02/2018 al 09/02/2018
Horaris
De dilluns a divendres, de 10:15h a 15:15h
Preu
225€
Idioma
Català
Més informació

25h (5 sessions)

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

> Inscripció
Descripció del curs

Mapamundi – Somriure és una obra oberta que Joan Baixas porta realitzant des de l’any 1999 en diverses poblacions del món, com ara Barcelona, Delhi, Havana, Tallin, Charleville, Olot, Kylkenny, Sant Petersburg i altres.

L’animació està present en nombrosos àmbits contemporanis de l’art, com ara les arts escèniques, les arts plàstiques i la dansa. En aquest taller no tractarem l’animació cinematogràfica, amb tècniques digitals o analògiques, sinó l’animació en viu d’objectes, figures, materials, titelles, formes, imatges pintades o projectades.

Entendrem “animació” en oposició a “manipulació”. “Animar” és donar ànima, donar vida a un objecte artístic, és reconèixer en ell la seva memòria i els seus suggeriments, les seves ressonàncies i el seu simbolisme.

En aquesta proposta convidarem els participants a crear petites animacions amb els materials més simples, gairebé sense elaboració. Els objectes o figures s’animen amb el moviment, la respiració i la paraula, amb la fusió de l’intèrpret i l’objecte.

En el curs realitzarem exercicis amb diversos punts de partida, com ara la poesia, la música i la improvisació. No s’impartiran tècniques ni es plantejaran aspectes estètics ni es cercaran resultats concrets qualificables: el treball se centrarà en la creació i la dramatúrgia o, en altres paraules, en la retòrica i la poètica de l’animació. En aquest sentit, els exercicis i propostes giraran al voltant d’un eix temàtic general, obert i incontrolable i s’apostarà per l’acceptació del caos creatiu.

El tema central del curs s’anuncia com MAPAMUNDI – SOMRIURE.

Hi ha infinits mapes del món: geogràfics, econòmics, meteorològics, de població, de recursos naturals, de creences religioses, de conflictes socials, etc. Cada mapa expressa una visió del món, d’alguna manera una ideologia. Tot mapa és provisional, inexacta i caduc.

En aquest taller proposarem un mapamundi de poesia i humor que a poc a poc anirem dibuixant al voltant del món.

El curs es tancarà amb una presentació en públic a manera d’espectacle amb la col·laboració de tots els participants.

Teatre del Bosc. Montnegre, 2018.

Joan Baixas

Joan Baixas, pintor  i director d’escena, realitza espectacles i performances d’intens contingut visual (basats en la pintura en directe, l’animació d’objectes i la projecció d’imatges) que expliquen petites històries contemporànies.

Va dirigir la companyia Teatre de la Claca (1968–1998), amb la qual, mentre voltava el món amb una furgoneta, va col·laborar amb artistes com Joan Miró, Roberto Matta, Antonio Saura, Lluís Pasqual, Joglars, Circus Oz i amb músics, actors i ballarins. Presenta el seu treball a tota mena d’espais, des del carrer i centres populars fins a llocs emblemàtics com el Museu Guggenheim de Nova York i Bilbao, el Centre Pompidou, la Tate Modern, la Sydney Opera House, el Teatre del Liceu, el Hongkong Arts Festival, l’ICA de Londres, la Saint Marc’s Church de Nova York, l’Indira Ghandhy Arts Center de Nova Delhi o l’Arabanna Community de Marree, South Australia.

Ha dirigit el Festival de Teatre Visual de Barcelona i espectacles multitudinaris i ha col·laboracions a la televisió, en moda i en publicitat.

Ha publicat poesia i articles sobre la seva experiència professional i va desenvolupar una labor pedagògica a l’Institut del Teatre de Barcelona, al Rose Bruford College de Londres i a altres escoles internacionals d’art.

Actualment prossegueix la seva activitat professional amb espectacles i exposicions i dirigint projectes col·lectius.

Alguns dels seus darrers treballs són:

  • Daurrodó, espectacle en col·laboració amb l’artista brasiler Cildo Meireles creat al Teatre Nacional de Catalunya dins de la programació del Grec 2016.
  • La nave de los locos, una exposició d’escultures i instal·lacions al TOPIC de Tolosa, 2016. L’exposició inicia la seva itinerància internacional al Festival Mondial des Théâtres de Marionnetes a Charleville-Mézières, el setembre de 2017.
  • Diablo!, un espectacle de creació a partir d’un text de Fernando Pessoa creat al Teatr Animacij de Poznan (Polònia) el 2017.
  • The Shadow of Fear, una instal·lació en col·laboració amb  els artistes iranians Hesam Rahmaniam i Rokni i Ramin Erizadé (premi Macba 2016 de la Fundació Nefkens) en una producció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona a la Gallery Isabelle van den Eyden de Dubai. Presentació al MACBA l’octubre del 2017.

Segueixen en gira els espectacles personals Música pintada i Terra prenyada (de pintura en directe damunt de pantalles translúcides) i la conferència-espectacle Oh la la, la marionnette!

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Formulari d'inscripció
Et pot interessar
Curs
Com millorar la teva obra
Curs avançat de dramatúrgia
Del 31/01/2018 al 07/03/2018
Curs
El paso de la actuación a la dramaturgia (entrenamiento actoral)
Taller per a intèrprets
Del 08/01/2018 al 12/01/2018
Curs
L’encert de la incertesa
Curs avançat de dramatúrgia
Del 15/01/2018 al 19/03/2018
Curs
Aprendre dels millors
Curs d'introducció a l'escriptura teatral
Del 05/10/2016 al 21/12/2016
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar