caesen
Curs

El nuevo teatro-documento o la reelaboración escénica de la realidad

Curs avançat de dramatúrgia virtual
Professora: Vanessa Montfort ,
Dates
Del 27/04/2021 al 25/05/2021
Horaris
Dimarts de 17h a 20h
Preu
130€
Idioma
Castellà
Més informació

Total hores: 15h (5 sessions)

Curs virtual

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

En aquest taller treballarem el gènere teatral que amb més força està ocupant els escenaris els últims anys. L’escena té ganes de realitat, això és un fet, però la forma teatral que adopta és d’allò més diversa. Existeix una necessitat de digerir-la sense que això signifiqui mostrar-la amb realisme; hi ha una necessitat de reelaborar-la per a poder entendre-la, de plantejar preguntes al públic o recollir les seves demandes, sense que això impliqui oferir-los respostes pamfletàries. I és que, a vegades, a través de la ficció s’entén millor la realitat, i això és el que treballarem al llarg d’aquestes sessions teòrico-pràctiques.

Establirem com afrontar la investigació amb documents reals, tant històrics com actuals i periodístics o entrevistes directes a personatges (és a dir, la matèria primera), on aturar-se (existeixen límits morals quan parlem de persones vives?), com crear la nostra pròpia versió d’un personatge històric ja conegut, on estan els límits entre ficció i realitat, com trobar la nostra història en minúscules en la Història en majúscules o quan deixa d’anomenar-se periodisme per començar a anomenar-se teatre (es regeixen els mitjans per les mateixes normes?).

També discutirem i analitzarem les eines utilitzades en una gran varietat de dramatúrgies: des de l’adaptació d’un documental cinematogràfic a l’escena teatral com The kid stays in the picture de Simon McBurney (Royal Court Theatre), passant per shows de Broadway com The Great Society de Robert Schenkkan i musicals com Ain’t no proud (basat en la vida de The Temptations), fins als nostres exemples més pròxims (Jauría de Jordi Casanovas, Shock y Prostitución d’Albert Boronat i Andrés Lima o Firmado Lejárraga de Vanessa Montfort).

Vanessa Montfort

És dramaturga i novel·lista. Ha escrit una quinzena de textos teatrals (des del teatre document fins al fantàstic, radiofònic o musical) i sis novel·les. La seva obra està traduïda a més de deu idiomes. Entre els seus títols teatrals destaquen Firmado Lejárraga (CDN), El hogar del monstruo (CDN), Tierra de Tiza, La cortesía de los ciegos , Flashback (Royal Court Theatre, Londres) i El Galgo (Teatro Anfitrione, Roma).

Com a novel·lista destaquen El ingrediente secreto Mitología de Nueva York (Premio Ateneo de Sevilla), La leyenda de la isla sin vozEl sueño de la crisálida i Mujeres que compran flores (totes a Plaza y Janés), que ha arribat a les 24 edicions a Espanya i s’ha publicat en 20 països. Amb Firmado Lejárraga va ser finalista als Premios Max a la millor autoria teatral. També amb l’escriptora María Lejárraga com a protagonista i basada en l’obra teatral anterior, acaba de publicar la seva darrera novel·la, La mujer sin nombre (Plaza y Janés). El 2022 estrenarà dos nous textos: El síndrome del copiloto i La Tofana.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
Fitness d’escriptura
Curs d’iniciació a l’escriptura teatral
Del 19/04/2021 al 21/06/2021
Curs
Menys és més: taller de provocació de peces teatrals curtes
Curs d’iniciació a l’escriptura teatral
Del 19/04/2021 al 21/06/2021
Curs
Cliffhanger (Tècniques per a la construcció de l’interès, la tensió i el ritme en la dramatúrgia)
Curs avançat d’escriptura teatral
Del 29/04/2021 al 17/06/2021
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar