Curs

Pier Paolo Pasolini, l’home i l’artista

Curs de divulgació teatral obert a tothom
Professor: Xavier Albertí ,
Dates
Del 05/03/2021 al 26/03/2021
Horaris
Divendres de 16h a 20h
Preu
180€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 16h (4 sessions)

 

Per a més informació contacta a obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Aquest curs serà de caràcter presencial. En cas que finalment no sigui possible fer-lo a la Sala Beckett, es cancel·larà.

El 2022 farà 100 anys que a Bolonya, una ciutat fonamentalment d’esquerres, va néixer Pier Paolo Pasolini, una de les personalitats més influents i més marcants en l’àmbit cultural italià, europeu i fins i tot mundial. Poeta, assagista, dramaturg i director de cinema, essencialment home polític, la seva obra ataca igualment el marxisme oficial i el catolicisme (les dues esglésies, segons ell) i alerta del perill permanent del feixisme.

Xavier Albertí va dur Pasolini a escena per primera vegada amb Orgia i va fer un recorregut pel seu univers amb PPP, 2 espectacles que van obtenir un gran èxit de crítica i públic quan es van estrenar al Teatre Lliure el 2002 i el 2005 respectivament. Ara, més de quinze anys després i al llarg de 4 sessions, Albertí torna a Pasolini per fer un repàs de l’home i l’artista a través de la política, el cinema, el teatre, la poesia i el pensament.

Xavier Albertí

Músic, compositor i director d’escena. Titulat superior en Direcció Escènica per l’Institut del Teatre i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 1996 i fins 1999 va dirigir el Festival d’Estiu de Barcelona Grec, i des de 2004 i fins el 2006 va dirigir l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull. Va ser director de serveis culturals de l’Institut del Teatre, on també ha estat docent i coordinador pedagògic del Conservatori Superior de Dansa. També ha estat docent a la Sala Beckett, la Universitat d’estiu Menéndez Pelayo, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida. Durant els anys de formació, va realitzar estudis de piano i de composició musical amb Luis de Pablo, Cristobal Halffter, Tomás Marco, Helmuth Lachenmann, Carmelo Bernaola, Armando Gentilucci o Karl-Heinz Stockhausen. Té composicions estrenades a diversos Festivals de Música Contemporània.

El 2007 va treballar conjuntament amb Pere Portabella i Carles Santos en el guió de la pel·lícula Die Stille vor Bach (El silenci abans de Bach). Aquest mateix any va dirigir el recital de poesia catalana amb Lou Reed, Laurie Anderson i Patti Smith dins la mostra de cultura catalana de Nova York Made in Catalunya al Baryshnikov Art Center. El 2008 va fundar amb Lluïsa Cunillé la companyia La Reina de la nit.

Entre els seus treballs més recents com a director escènic destaquen Ricard III de William Shakespeare, El professor Bernhardi d’Arthur Schnitzler, L’hort de les oliveres de Narcís Comadira, Terra de ningú, de Harold Pinter, Com dir-ho de Josep M. Benet i Jornet, Zoom de Carles Batlle, Dues dones que ballen de Josep M. Benet i Jornet, Vida Privada, adaptació de la novel.la de Josep Maria de Sagarra, Al cel. Un oratori per a Jacint Verdaguer de Narcís Comadira, El Bordell de Lluïsa Cunillé, Soterrani de Josep M. Benet i Jornet, El mal de Holanda, de Paco Zarzoso, Assajant Pitarra i El Dúo de la Africana, totes dues cocreades amb Lluïsa Cunillé, PPP, sobre l’obra de Pier Paolo Pasolini, o L’home de teatre, de Thomas Bernhard, entre molts altres.

Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos premis, com el Premi Nacional Adrià Gual atorgat per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona el 1994, el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona com a millor director de la temporada 1993/1994, el Premi Butaca 2004 a la millor direcció teatral per Vianants, el Premi d’Arts Escèniques 2005 de la Generalitat Valenciana al millor espectacle no valencià per Mestres antics, el Premi Butaca 2007 i Premi de la crítica 2007 al millor espectacle musical per El Dúo de l’Africana o el Premi Max 2015 al millor espectacle musical per a L’eclipsi.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
Juego, azar y escritura
Curs d'introducció a l'escriptura teatral
Del 29/01/2021 al 09/04/2021
Curs
Dramatúrgies del pensament. Escriure i fer teatre per a aquests temps
Curs avançat de dramatúrgia i 'Dramaturgie' per a autors, directors i intèrprets
Del 18/01/2021 al 08/03/2021
Curs
Dramatúrgia visual
Curs especialitzat de dramatúrgia
Del 19/01/2021 al 23/03/2021
Curs
L’escenificació: del concepte a l’escena
Curs de direcció escènica per a intèrprets, directors, dramaturgs i qualsevol persona interessada en les arts escèniques
Del 21/01/2021 al 25/03/2021