Curs

Razones para actuar

Taller de direcció actoral
Professor: Juan Miranda ,
Dates
Del 17/10/2022 al 21/10/2022
Horaris
De dilluns a divendres de 16h a 20h
Preu
275€
Idioma
Castellà
Més informació

Total hores: 20h (5 sessions)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

> Inscripció
Descripció del curs

Taller de direcció actoral dirigit a dramaturgues, directores i creadores en general interessades en explorar eines per comunicar i construir un vincle porós i permeable entre el qui observa i el que fa.

Des de les arts escèniques, estem constantment travessats per una realitat que s’expandeix obrint discursos, llenguatges i formats. És per això que em sembla urgent explorar altres metodologies per a renovar, qüestionar i actualitzar els mecanismes de la direcció actoral.

Durant anys s’han transmès pedagogies basades en dualismes obsolets: poder-obediència, passiu-actiu, coneixement-ignorància, cos-ment, intuïció-control, treball de taula-treball a la sala d’assaig, etc. Un conglomerat d’idees afins rígides, que moltes vegades s’arrosseguen per inèrcia o perquè l’ofici ha estat après així i així continuarem practicant-lo.

Com expandir llavors de manera creativa el vincle entre actuació i direcció?

Razones para actuar és un taller de direcció actoral plantejat com un espai de pràctica i reflexió. En un format intensiu, es brindaran eines per a identificar i potenciar les particularitats de cada intèrpret, els seus gestos i dinàmiques d’acció amb l’objectiu d’enriquir un procés creatiu escènic.

A través d’un sistema dinàmic d’equips de treball, es realitzaran diferents exercicis, càpsules escèniques, amb el propòsit d’abordar problemàtiques pròpies a la direcció actoral.

Proposta

Com expandir una pràctica actoral en la qual pensar i sentir puguin anar de bracet?

Tradicionalment, els entrenaments d’actuació i direcció s’organitzen al voltant del treball d’escenes de textos dramàtics. Més enllà de la complexitat i riquesa d’aquests materials, generalment l’actuació queda condicionat exclusivament a la paraula escrita. Des de la direcció ens entossudim a desxifrar veritats ocultes en el text i les possibilitats expressives de l’intèrpret queden totalment desateses. Confonent la direcció amb l’arqueologia, és lògic que l’actuació no succeeixi o es manifesti morta.

Preponderant problemàtiques vinculades a la dicció, entendre el text i el seu subtext, causa-efecte, versemblança i altres tants cànons de la interpretació, es desestima una teatralitat més atrevida i capritxosa.

En aquest taller, intentarem moure’ns en un territori expressiu que pugui allunyar-se lliurement d’uns certs estàndards interpretatius o, almenys, no deixar-nos capitalitzar per una forma amalgamada i conservadora d’actuar i dirigir.

Juan Miranda

Artista, creador i investigador.
La seva pràctica se situa en la intersecció entre el teatre, les arts visuals i la performance. Se centra en el cos efímer de les emocions i explora l’escena com un camp de tensions entre l’acció, la presència i l’espai.
Després de completar estudis a Buenos Aires, obté la Llicenciatura en Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha completat el Màster DAS Theatre-Universitat de les Arts d’Amsterdam amb el suport d’una Beca de la Fundació “La Caixa”.
Ha dirigit 1000 EYES de Mazlum Nergiz (Finalista del Premi Théâtre 13, París, 2021), Una niña es una cosa a medio formar d’Eimear McBride, Mon fils marche juste un peu plus lentement d’Ivor Martinic, Sapucay, Werner o el azul de los orígenes, Boquitas Pintadas de Manuel Puig i Micrología Segunda. Ha col·laborat amb Nao Albet & Marcel Borràs a Los EsqueitersAtraco, paliza y muerte en Agbanäspach. Com a intèrpret, ha participat a Game Boy del coreògraf Sylvain Huc i Trossos de la companyia Obskené, entre d’altres. Des de 2009 codirigeix la companyia Chroma Teatre a Barcelona.
Combina la seva pràctica artística dins de marcs educatius explorant altres formes de transmissió i coneixement en l’àmbit de les Arts Escèniques. Fins al 2018 ha sigut professor a Chroma Teatre Estudi, i és professor associat del Grau d’Arts Escèniques de l’ERAM a la Universitat de Girona.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.

Formulari d'inscripció