caesen
Curs

Retratar la realitat (Joc, mentida i veritat)

Curs avançat de dramatúrgia
Professor: Josep Maria Miró ,
Dates
Del 05/11/2019 al 07/01/2020
Horaris
Dimarts de 17h a 20h
Preu
280€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 24h (8 sessions) (el 24/12 i el 31/12 no hi ha classe)

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Els elements de joc, mentida i veritat configuren, en bona mesura, claus fonamentals del teatre, que ens ofereix l’extraordinària oportunitat d’assistir a una experiència ritual, on les parts implicades establim des de bon principi un pacte de mentida a través del qual, i paradoxalment, arribarem al concepte de veritat. Es tracta d’un teatre que parteix de la creació d’una faula, com a pura invenció, o d’una ficció a partir d’elements més o menys reals. Però cada cop tenim més exemples i fórmules que especulen i tenen l’origen i material de treball, investigació i representació en el concepte de veritat i que van des del teatre documental (allò que en el terreny audiovisual seria el docudrama o el docudrama ficcionat) i un ampli ventall de formes d’autoficció i engranatges del jo (individual i col·lectiu) amb destacats noms, tan internacionals com locals, com els de Sergio Blanco, Borja Ortiz de Gondra, Lola Arias, Milo Rau, Alícia Gorina o la companyia La Conquesta del Pol Sud, per citar-ne només alguns.

Uns i altres busquen retratar i captar la realitat. Captar-la amb el màxim realisme, gairebé com una fotografia, o deformar-la i descodificar-la com quan les arts plàstiques van adonar-se que amb la irrupció fotogràfica calia trobar noves formes.

La ficció no és suficient? Ho és la veritat, o tampoc necessàriament? Per què i amb quines intencions posem en marxa determinats mecanismes de veritat i mentida i quins efectes aconseguim en la recepció? Per on passen els conceptes de reconeixement i versemblança? Com ens ha influenciat la cultura audiovisual o la immediatesa del jo en el món d’internet?

En aquest curs intentarem acostar-nos a diferents camins i casuístiques de retrat de la realitat, a diferents formes d’escriptura i pacte (de mentida, veritat o híbrids) amb l’espectador amb l’objectiu final d’arribar a captar aquesta idea de realitat i a reflexionar sobre nosaltres mateixos i el nostre entorn.

Curs d’escriptura que anirà acompanyat de diverses lectures i d’exercicis pràctics.

Aquest autor forma part de:

Josep Maria Miró

Autor de Temps salvatge (TNC, 2018), Olvidémonos de ser turistas (Sala Beckett, 2018), Cúbit (Teatre Lliure, 2017), La travessia (2015)Obac (2014)Estripar la terra (Sala Joan Brossa de La Seca, 2014), Nerium Park (Temporada Alta, 2013), Fum (TNC, 2013), El principi d’Arquimedes (Sala Beckett, 2012), Gang Bang (Abierto hasta la hora del Ángelus) (Sala Tallers, 2011) o La dona que perdia tots els avions (2009).

Ha estat traduït a 20 llengües i estrenat en uns 30 països. Ha rebut diversos reconeixements, entre ells, el premi Max de las Artes escénicas a millor autoria 2019, el premi Frederic Roda en la XLV Nit de Santa Llúcia – Festa de les lletres catalanes o, en dues ocasions, el prestigiós Premi Born.

És autor de les dramatúrgies i adaptacions L’amic retrobat (2019)Neus Català, Un cel de plom (2015)L’Aplec del Remei (2016)Esperança Dinamita (2014) o Com si entrés en una patria (2010). Ha dirigit textos propis i d’altres autors. És docent de dramatúrgia al Grau d’Arts escèniques de la Universitat de Girona i regularment en cursos a la Sala Beckett, així com en tallers nacionals i internacionals.

És llicenciat en direcció i dramatúrgia per l’Institut del Teatre i en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de 2013 és membre del comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya.

Autor format a l’Obrador de la Sala Beckett, teatre en el qual s’han pogut veure Olvidémonos de ser turistas, Nerium ParkEl Principi d’Arquimedes. Les traduccions de les seves obres a d’altres llengües estan disponibles a www.catalandrama.cat.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
La autoficción: decirse en escena
Curs avançat de dramatúrgia per a dramaturgs, directors i intèrprets
Del 30/09/2019 al 05/10/2019
Curs
REescriptura d’obres teatrals
Curs avançat de dramatúrgia
Del 10/10/2019 al 16/01/2020
Curs
L’adaptació com a repte
Curs avançat de dramatúrgia
Del 14/10/2019 al 16/12/2019
Curs
Escriure des de l’abisme
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 05/12/2019 al 30/01/2020
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar