Curs

SENSIBILITAT & CREACIÓ #2: Aprofundiment i pràctica intensiva de Viewpoints

Curs d'interpretació i direcció en base a la metodologia Viewpoints
Professora: Carlota Subirós ,
Dates
Del 17/01/2022 al 29/01/2022
Horaris
Dilluns, dimecres, divendres i dissabte, de 10:30h a 14h
Preu
300€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 28h (8 sessions)

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Aquest curs serà de caràcter presencial. En cas que finalment no sigui possible fer-lo a la Sala Beckett, es cancel·larà.

En aquest curs intensiu de vuit sessions s’aprofundirà en la pràctica de Viewpoints (literalment, “Punts de Vista”), la metodologia d’entrenament i creació escènica desenvolupada per les directores nord-americanes Anne Bogart i Tina Landau, entreteixida amb l’àmplia experiència professional de la directora catalana Carlota Subirós. Així mateix, s’exploraran les múltiples possibilitats d’aplicació de Viewpoints en relació amb el text, prenent com a material de treball l’obra Ànsia de Sarah Kane (1998).

El treball en Viewpoints es basa en l’articulació de nou paràmetres físics, concrets i eficaços, per definir i intensificar la presència i la intuïció escènica, així com per exercitar de manera activa un territori de sensibilitat i creació basat fonamentalment en l’escolta, la col·laboració, l’espai donat i el moment present. Així mateix, s’incorporaran també els Viewpoints Vocals, que s’articulen entorn del so, la veu i la musicalitat, contribuint a l’experiència integrada del moviment, el text, l’experimentació i la riquesa compositiva.

Viewpoints resulta un entrenament de gran valor per a tot@s aquell@s intèrprets que desitgen revitalitzar i ampliar les seves capacitats com a intèrprets-creador@s, així com per permetre el desenvolupament de nous llenguatges compartits per un equip de col·laborador@s. Per altra banda, per l’èmfasi atorgat a l’objectivació d’un llenguatge formal clar i precís, essencialment interdisciplinar, es tracta d’una forma de treball que facilita camins per a l’exploració d’una gran llibertat formal i estableix un vincle molt profund entre el dins i el fora d’escena, de manera que pot obrir noves vies de desenvolupament per a la direcció, la dramatúrgia, la coreografia i la musicalitat escènica.

Aquest curs està especialment adreçat a participants que ja tinguin algun tipus de formació en Viewpoints. Es podrà valorar l’assistència de participants singulars en funció de la seva experiència escènica contrastada i del seu interès específic.

Carlota Subirós

Carlota Subirós és directora teatral, dramaturga i traductora. Llicenciada en Direcció Escènica i Dramatúrgia (Premi Extraordinari de l’Institut del Teatre 1997) i en Filologia Italiana (Premi d’Honor de la Universitat de Barcelona, ​​2001).

Entre les seves direccions destaquen la primera adaptació escènica de la novel·la de Doris Lessing El quadern daurat (reconeguda amb sis Premis de la Crítica 2020, entre els quals a la Millor Dramatúrgia i la Millor Direcció); La nit de la iguana i La rosa tatuada de Tennessee Williams, i Sol Solet i Maria Rosa, d’Àngel Guimerà. En els darrers anys també ha signat la dramatúrgia i direcció de dos espectacles de creació sobre l’activisme polític: Una lluita constant, basat en diversos moviments de reivindicació social des de 1968 fins a l’actualitat, i Grrrls!, a partir de manifestos feministes del segle XX i XXI.

Per altra banda, Carlota Subirós ha traduït al català més de vint obres teatrals, d’autors com David Mamet, Luigi Pirandello o Wallace Shawn, així com dos importants manuals pràctics: L’ofici de dirigir, de la directora britànica Katie Mitchell (Angle Editorial i Institut del Teatre, 2018) i El llibre dels Viewpoints, d’Anne Bogart (que serà publicat igualment per Angle Editorial i l’Institut del Teatre el 2022).

A banda de les seves adaptacions d’obres literàries per a l’escena, és autora de la cantata Al bell mig de la terra (L’Auditori, 2015) i de la peça per a públic familiar La llavor del foc (Temporada Alta, 2016, 2017 i 2018).

Entre 2003 i 2011 va formar part de l’Equip de Direcció Artística del Teatre Lliure. Entre 2013 i 2020 va formar part del Comitè de Lectura del Teatre Nacional de Catalunya. És professora del departament de Dramatúrgia i Escenificació de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.