Espectacle

Captius

de Jordi Manau i Laura Cabello Els malnascuts 4
Dates
Del 05/05/2016 al 08/05/2016
Horari

De dijous a dissabte, 21:30h
Diumenge, 18:30h

Durada
1h 40 min

Sinopsi

Una tortuga té gana i està perduda al seu hàbitat. Avui, que precisament compleix vint-i-cinc anys, està sent el pitjor dia de la seva vida. No li agrada la llibertat. No la coneix.

Li repugna la sorra perquè està acostumada a la gespa artificial, tampoc sap què ni com menjar ara que no te la seva menjadora. Només han passat hores i ja sent nostàlgia.

Els troba a faltar a tots: enyora mirar la Durex, els monòlegs de la Tinder, els brots de l’Axe… fins i tot les àries de la Rayban voldria escoltar per enèsim cop. Això significaria que seria a la peixera, a la bombolleta màgica on ningú no pot fer-li mal.

Una fulla d’enciam es divisa una mica més a prop de l’horitzó, el seu primer horitzó, mai no ha recorregut una distància tan llarga. Té més gana que por i va cap a ella. Sap que se li farà de nit però es consciencia que no pot parar. No es pot permetre aquests luxes.

Mentre no cessa en els seus avenços, pensa en el Tag Heuer. Feia molt temps que no el veia. Encara recorda com li regalimava el bec el dia que el van expulsar… D’això ja feia més d’una olimpíada, no tornaria a veure’l mai. Tot era una mentida. Tot era ficció.

La tortuga, rodejada d’altres tortugues, se sent sola i abandonada. I utilitzada. Ja no sap què és real i què no. El rèptil se sent una víctima i, per tant, necessita culpables.

Gran Hermano, Operación Triunfo, Supervivientes, Gran hermano VIP, La Granja, Gandía Shore, Gran hermano 14, La Voz, Quién Quiere Casarse Con Mi Hija, Gran Hermano: Edición Pelirrojos, Master Chef, Quién Quiere Circuncidar A Mi Hijo Judío, Adán y Eva, Gran Hermano: Edición tercera edad, Top Chef vegano, Analfabetos- Ignorantes y Bizebersa, Gran Hermano: Edición Hijos únicos…

Quan semblava que ja estava tot inventat, arriba Captius, el nou reality dirigit per Bàrbara del Río.

Embrions creats per concursar. Concursants formats per tenir por a l’exterior. Ningú no vol marxar, tothom estima i competeix simultàniament. Només en pot quedar un. Qui guanyarà i es quedarà a la preuada peixera?

Presentació

Captius parla de mi. I de tu. I de vostè. I d’ell i ella. I dels animals. I dels que no volen ser animals.

Però Captius, sobretot, tracta de nosaltres. De nosaltres en massa. De nosaltres quan no ens coneixem però seguim sent nosaltres. I segueix tractant de tu quan no vols formar part d’aquest “joc” però continues sent un del nostres.

Captius és un altre fill del sistema. El seu particular Carles II d’Àustria. El fill petit, més lleig i degradat. El fill en temps de descompte d’aquest inexpugnable pare de moral monògama anomenat sistema.

Una volta de rosca més, un principi profanat menys d’aquest sistema amb tantes esquerdes i tants pocs forats. Perquè no hi ha escapatòria: o et fas ermità o has de jugar. Per collons.

Captius aborda la condició humana i se’n riu una mica d’aquest neoesclavisme 2.0 basat en l’antonomàsia de l’aparentar, els rànquings i una cita maquiavèl·lica com a lema: el fi justifica els mitjans.

Fins on arribarem? Només el diners ho saben.

Captius no és res però ho reflecteix tot. Sobretot els humans, que som tractats com el que som: una espècie. Com les tortugues, els elefants, les meduses o les rates. Perquè això és el que som per molt que a alguns els pesi.

Criatures emparades per la selecció genètica de Darwin per fer i desfer amb tot el que se’ns posa al davant.

Bèsties amb la potestat d’engabiar altres bèsties.

Animals educats per no ser animals.

L’home és un llop per a l’home i la societat un tsunami que arrossega qualsevol individu.

I tu, vulguis o no, en formes part.

Jordi Manau

Direcció: Jordi Manau
Dramatúrgia: Jordi Manau i Laura Cabello
Coordinació de direcció: Pol Nubiala

Repartiment: Judit Cortina, Núria Frías, Andreu Lahoz, Júlia Maymó, Mar Pawlowsky i Carlos Pérez amb la col·laboració de Jordi Manau i Pol Nubiala.
Escenografia: Marina Soteras i Jacqueline Netter
Vestuari: Marina Soteras
Il·luminació: Itsaso Arizkuren
Música: Pol Batlle i Gerard Vidal
Espai sonor: Pol Batlle i Gerard Vidal
Espai audiovisual: Gemma Blasco
Documental-Fotografia: Berta Lacht
Operadora de càmera: Berta Lacht
Muntatge Audiovisuals: Jonathan Dale i Raimon Valls
Coach d’actors: Mar Pawlowsky
Coordinació escènica: Marina Soteras
Ajudant d’escenografia: Marina Pérez
Ajudant de vestuari: Silvia Cabré
Cessió material d’arxiu: Your Lost Memories

Agraïments: Patrícia Bargalló, Eugenio Szwarcer, Sixto Paz, Fabra i Coats, Nina, Alfonso Ferri, EMAV, Bande à Part: Escuela de Cine de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Institut del Teatre, Magatzem La Perla 29, Laura Farrés, Júlia Bauer, Districte de Sant Andreu (Ajuntament de Barcelona), Maria Escobedo, equip de LIVEMEDIA, Miquel Àngel Raió, Miquel Gago, Vera Nabokov, Albert Garcia Alzorriz, Josep i Montse, Mostra “En Procés”, Murphy, Jeny i tota aquella gent que ens ha cedit les seves llars o els seus espais per poder assajar, així com espais públics com el Parc de la Ciutadella. Gràcies, natura beneïda.

Coordinació d’Els Malnascuts: Guillem Barbosa, Max Grosse Majench, Elena Martín, Alba Saez i Anna Serrano

Una proposta d’Els malnascuts, el laboratori de creació jove de la Sala Beckett