Gabriel Calderón

(Montevideo, Uruguai, 1982)

Dramaturg, director de teatre i actor. Ha escrit més de 20 obres de teatre i ha estat reconegut amb diversos premis, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Literatura en dues ocasions: el 2011 per Mi pequeño mundo porno i el 2016 per Ex: Tal vez la vida sea ridícula.

El 2004 va ser becat per la Fundación Carolina per fer a Espanya el “Curs de professionals en dramatúrgia i direcció de teatre” i el 2009 va participar a la International Summer Residency for Emerging Playwrights del Royal Court Theatre de Londres. Des de 2011 és membre del Lincoln Center Theater Directors Lab i artista resident del Théâtre des Quartiers d’Ivry de París, França.

Les seves obres s’han representat a Argentina, Brasil, Espanya, França, Estats Units, Mèxic, Panamà, Costa Rica, Equador, Bolívia i Perú. Els seus textos s’han traduït al francès, alemany, anglès, grec i portuguès. Amb els seus espectacles ha participat en reiterades oportunitats en festivals internacionals de teatre d’Amèrica i Europa. Ha fet conferències, classes i seminaris a Argentina (Seminario Iberoamericano de dramaturgia creativa coordinat per Mauricio Kartun/ELTI- Encuentro Latinoamericano de Teatro/Biblioteca Velez Arfield), Brasil (Sao Paulo-Nucleo de Dramaturgia do British Council SP/Universidad de Santa Catalina), Xile (Universidad de Chile/Universidad Finis Terrae/Universidad Católica), Cuba (Casa de las Américas/Festival Mayo Teatral), Mèxic (Guadalajara Festival de Lecturas/DF Transdrama), França (Nouvelle Sorbonne Paris 3/Casa de Amerique Latine/Theatre Quartier d’Ivry/Université Paul Valery), Israel- Palestina (Jerusalem-Teatro Nacional Palestino) o Suïssa (Lausanne-HETSR La Manufacture/Haute Ecole de Théâtre de Suisse Romande).

Actualment treballa activament al Teatro Nacional de Mòdena, amb a la Fondatzione Teatro de Emilia Romagna i a l’Escola Yolanda Gazzerro de Mòdena.