Irati Jiménez

Irati Jiménez (Mundaka, Bizkaia, 1977) és escriptora i periodista. Ha treballat en premsa, televisió, internet i ràdio durant els últims quinze anys. Va ser l’última directora de la revista cultural Nabarra i s’ha especialitzat en assessoria de comunicació i creació de continguts. Actualment forma part de l’equip de la consultora Sarean Sar.

La seva primera novela, Bat, bi, Manchester (Ed. Elkar, 2006), va aconseguir el premi Augustin Zubikarai de novel·la breu. També es poden trobar assaigs i contes seus en diverses coleccions, com Orgasmus (Ed. Txalaparta, 2011), que recull relats de ficció escrits per done. En l’àmbit de la no-ficció, ha publicat textos sobre televisió i gènere en diversos trebbals col·lectius, com Telezailak (Ed. Txalaparta, 2011) i Vírgenes catódicas, putas recalcitrantes (Ed. Txalaparta, 2015). La seva propera publicació també formarà part d’un treball col·lectiu en el mateix sentit i amb la mateixa editorial que, a més, ha publicat diverses obres seves per a públic juvenil, la biografia Malcolm X, Duintasunaren Kolorea (2002) i els llibres Odola, Gatza, Musuak (2016).

Com escriptora ha obtingut, entre altres, els premis Donostia Hiria de relat breu, Farolillos de Papel (Asociación de Libreros de Bizkaia, 2010), Premi Igartza de novel·la i premi Beterri a la millor obra de ficció publicada en euskara. Els dos últims guardons els ha guanyat gràcies a Nora ez dakizun hori (Elkar, 2009), que des de la seva publicació ha estat traduïda al rus i a l’italià i publicada en castellà com a Nora (Ed. Ttarttalo, 2015), amb traducció de la pròpia autora.