Israel Solà

(Vallirana 1982)

Llicenciat en Física per la UB i en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre. El 2010 funda la companyia La Calòrica amb qui ha dirigit la majoria dels seus projectes: De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda (TNC, 2021. Premi TB al millor espectacle), Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (Teatre Lliure, 2019), Els ocells (Temporada alta, 2018, i Sala Beckett, 2019. Premi TB al millor espectacle de petit format), Fairfly (Tantarantana, 2017. Premi Max a l’espectacle revelació, Premi de la crítica i Premi Butaca al millor espectacle de petit format).

També ha dirigit altres espectacles, com el duet d’òperes contemporànies Les Voix (Teatre Principal de Palma, 2022), l’espectacle familiar Les croquetes oblidades de Clàudia Cedó (Sala Beckett, 2021), dues obres de la companyia Parking Shakespeare, Molt soroll per no res (Parc de l’estació del Nord, 2015) i Titus Andrònic (Teatre Grec, 2019), i l’espectacle Zona Franca de David Desola (Sala Muntaner, 2015).

Dramatúrgicament, ha treballat en l’espectacle de dansa inclusiva Bogumer de la cia. Vero Cendoya (Mercat de les Flors, 2021) i ha coescrit i codirigit l’espectacle d’El Terrat l’Èxit de la Temporada (Coliseum, 2020).

A nivell audiovisual, ha creat la càpsula La Ventana de La Calòrica, que va exhibir durant la pandèmia el Centro Dramático Nacional, i ha assessorat el programa Nexes de TV3 presentat per Mònica Terribas i Jordi Basté. També amb La Calòrica, ha dirigit el capítol Snegovik dins la sèrie de ficció de capítols independents Incidents, produïda pel Terrat i TV3.

A la ràdio, va treballar durant dos anys com a creador de la càpsula radiofònica Storytxelling dins el programa Popap de Catalunya Ràdio.

Finalment, en la docència ha treballat com a professor a Eòlia i a l’Institut del Teatre, a més d’estar vinculat a diferents projectes de teatre educatiu i comunitari.