La Ruta 40

Companyia resident 2018-19

La Ruta 40 és una companyia de teatre independent fundada l’any 2011 a Barcelona. Treballa amb un equip estable, integrat per Alberto Díaz, Maria G. Rovelló, Albert Prat i Sergi Torrecilla, però sempre oberta a col·laboracions intergeneracionals amb altres directors, intèrprets i creadors.

Ha estrenat dotze espectacles. Treballa en dues línies: espectacles a partir de textos clàssics (Harold Pinter i Thornton Wilder) o contemporanis (Davide Carnevali, Josep Maria Miró, Albert Arribas, Marc Artigau o Romina Paula); i espectacles de creació en col·laboració amb dramaturgs i directors externs a la companyia (Carlota Subirós i Ferran Dordal).

Els seus espectacles han format part de la programació del Festival Temporada Alta, Festival Grec, Fira Tàrrega, Fira de Teatre de Manacor, BABEL Festival (Romania), Teatre Lliure, Sala Beckett, La Seca-Brossa o El Maldà, entre molts altres.

Ha rebut diversos premis com el III Premi Catalunya de Teatre (2020), promogut per ADETCA, en la modalitat de “Projecte artístic singular, per la innovació constant i sostinguda i per la important aportació a les arts escèniques”; el Premi de la Crítica 2019 a Millor Espectacle de Petit Format per Reiseführer; el Premi Butaca 2015 a millor espectacle de petit format per El llarg dinar de Nadal i ha resultat finalista del Premi de Teatre BBVA en dues ocasions, amb El llarg dinar de Nadal i Cúbit.

La temporada 2019-20 rep l’encàrrec del Teatre Lliure de programar durant tres mesos l’Espai Lliure, sota el nom de Lliure&Espai.

Ha treballat en residència a la Nau Ivanow (2013-16), a L’Excèntrica, Centre d’Arts Escèniques de Santa Coloma de Gramenet (2017-18) i a la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia (2018-19).

Ha impartit, també, diversos seminaris d’interpretació a l’Escola Universitària ERAM (Universitat de Girona). La ruta 40 és la carretera més llarga i espectacular d’Argentina. Travessa el país de nord a sud resseguint la Cordillera de los Andes. Té 5224 km i creua deserts, rius i muntanyes fins arribar a la fi del món.

Una lluita constant és l’espectacle que estrenen en el marc de la seva residència a la Sala Beckett durant la temporada 2018-19. En aquesta ocasió van comptar amb la col·laboració de Carlota Subirós en la dramatúrgia i la direcció escènica. L’any 2021 estrenen Els subornats de Lluïsa Cunillé dins del Cicle Lluïsa Cunillé.