Manel Dueso

( Sabadell, 1953 )

Manel Dueso és llicenciat en interpretació per l’Institut del Teatre de Barcelona i ha cursat tallers impartits per C. Gandolfo i Pierre Chabert.

Com a actor, ha treballat en sèries de televisió com Pulsaciones, Nit i dia, Cuéntame, Isabel, Luna, el misterio de Calenda, 39+1, La Riera, El cor de la ciutat i Laberint d’ombres, entre d’altres. També ha actuat en les tv movies Pau, la força d’un silenci, Operación Malaya, La ratjada o 14 de Abril i en les pel·lícules Contratiempo, El bosque, El cuerpo, Mientras duermes, Fumata blanca o Salvador. Ha treballat a les ordres de directors com Manuel Huerga, Oriol Paulo, Jaume Balagueró, Oscar Áibar, M. G. Borda o Mariano Barroso.

En teatre, ha interpretat més de 50 obres d’autors com Shakespeare, Goldoni, De Filippo, Molière, Bernhard, Sanchis Sinisterra, O’Neill, Büchnner, Valle-Inclán, McPherson i Txèkhov i ha treballat a les ordres de Calixto Bieito, Ariel García Valdés, Lluís Pasqual, Sergi Belbel, Oriol Broggi, Carme Portaceli o Sanchis Sinisterra. Ha dirigit més de 40 obres de Tennessee Williams, Shakespeare, Edward Bond, Conor McPherson, Goldoni, Fassbinder, Genet, Txèkhov, etc.

Ha treballat com a director d’actors en cinema i TV, de la mà de Manel Huerga o Kike Maíllo, per exemple (Salvador, Eva o Operación Malaya, entre altres).

Ha dirigit actrius i actors com Julieta Serrano, Mercè Sampietro, Emma Vilarasau, Blanca Portillo, Àurea Márquez, Montse Germán, Daniel Brühl, Javier Cámara, Tristán Ulloa, Pablo Derqui, Leonardo Sbaraglia, Gonzalo de Castro o Marc Martínez. Ha rebut diferents premis i nominacions com a actor i director.

Com a autor, és deixeble de José Sanchis Sinisterra i cofundador de la Sala Beckett. Ha escrit més de vint obres teatrals, de les quals tretze han estat estrenades en teatres com la Sala Beckett, La Villarroel o la Sala Muntaner. Algunes també s’han estrenat a Madrid, Cuba i Colòmbia. Sara y Simón y Platón ha muerto van rebre el Premi de la Crítica al millor text. També ha estat guionista en diferents produccions de TV3.

Manel Dueso ha estat professor d’interpretació al Col·legi del Teatre, Eòlia i l’Escola de l’Actor (València). També és professor temporal a l’Institut del Teatre d’interpretació i direcció d’actors, i a l’ESCAC de direcció d’actors i guió.