Marta Pazos

(Pontevedra, 1976)

Directora d’escena, escenògrafa, dramaturga, figurinista i intèrpret, Marta Pazos és una de les creadores més efervescents de l’avantguarda escènica espanyola.

És la directora artística de la companyia Voadora, amb la qual desenvolupa un llenguatge propi basat en la plàstica, la música, la hibridació de disciplines i la recerca escènica constant.

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, en l’especialitat de pintura, completa la seva formació a Itàlia a la Scuola Cònia de la Societas Rafaello Sanzio, dirigida per Claudia Castellucci.

Des de l’any 2000 dirigeix teatre i òpera per a centres d’arts escèniques com el Centro Dramático Nacional, Teatro Real, Teatro Español, Teatre Lliure, Centro Dramático Galego o MA Scène Nationale de França.

Entre les seves posades en escena destaquen l’estrena mundial de l’òpera de gran èxit Je suis narcissiste, finalista als International Opera Awards 2020 com a millor estrena mundial; les versions de les obres de Shakespeare Otel·lo, El somni d’una nit d’estiu o La tempestaTokio3, una revisió de la Divina Comèdia de Dante Alighieri amb què ha estat finalista al millor espectacle revelació dels premis MAX; o Garage, un treball sobre el paper de la dona en la indústria automobilística protagonitzat per treballadores de PSA Peugeot-Citroën.

Ha rebut el Premi d’Honor al mèrit a les arts escèniques de la MIT Ribadavia, el Premi d’Honor ‘Dorotea Bárcenas’ 2018 i quatre Premis de Teatre María Casares com a directora d’escena i escenògrafa.​