Ramin Gray

Ramin Gray és un director de teatre britànic nascut a Londres i que va viure a Oxford, Teheran, Nova York i París abans de graduar-se pel Christ Church d’Oxford l’any 1987. Parla francès, persa, àrab, alemany i italià i ha viatjat molt, especialment per l’Orient Mitjà.

Ha dirigit nombroses obres de nova creació, treballant amb els dramaturgs contemporanis més destacats. Del 2000 al 2009 Ramin va formar part de la Royal Court, primer com a associat internacional i més endavant com a director associat. Allà va dirigir més de 15 estrenes mundials o britàniques. Entre altres cal destacar Push Up de Roland Schimmelpfennig, Terrorism dels Presnyakov Brothers, Ladybird de Vassily Sigarev, Way to Heaven de Juan Mayorga, Womanand Scarecrow de Marina Carr, Motortown de Simon Stephens (també al Wiener Festwochen, premi de la crítica Falter), Advice to Iraqi Women de Martin Crimp, dues obres de Marius von Mayenburg, The Ugly One i The Stone, i Over There de Mark Ravenhill (també al Schaubuehne, Berlín).

A nivell internacional, Ramin ha dirigit dues obres de Simon Stephens, l’estrena en llengua alemanya de Harper Reagan al Festival de Salzburg i On The Shore of the Wild World al Volkstheater Wien (Premi Karl-Skraup). El seu muntatge vienès del 2010 d’Orphans de Dennis Kelly va ser nominat al Premi Nestroy. El seu muntatge rus de The UglyOne va rebre el Premi al Millor Director al Festival Textura de Perm de 2010.

Actualment és director artístic de l’Actors Touring Company, que es va poder veure al Festival Grec amb The BrothersSize (2008) i recentment amb Living With the Lights On al Lliure (2017). Ha dirigit tots els muntatges de l’ATC des de l’any 2011. Aquests inclouen The Golden Dragon i WinterSolstice de Roland Schimmelpfennig, la primera gran reposició de Crave de Sarah Kane, Illusions d’Ivan Viripaev, The Events de David Greig (considerada pels crítics de The Guardian com la Millor Obra de 2013) i Martyrde Marius von Mayenburg, entre molts altres.