caesen

William Shakespeare

(Stratford-on-Avon 1564 – 1616)

El 1564 neix a Stratford-on-Avon, al comtat de Warwick, Anglaterra. El bategen el 26 d’abril a l’església de la Sagrada Trinitat de Stratford, encara que la seva data de naixement se celebra el 23 (data també de la seva mort). Fill de John Shakespeare, guanter i comerciant, i de Mary Arden, de família més distingida. El matrimoni va tenir vuit fills, dels quals en van sobreviure quatre nois i una noia.

El 1582 Shakespeare es casa amb Anne Hathaway, vuit anys més gran que ell, natural de Shottery, prop de Stratford. El maig del 1583 neix la seva filla Susanna. El febrer del 1585 neixen els seus fills bessons Hamnet i Judith.

Possiblement, el 1587 es trasllada a Londres sense la família. Després de fer de mestre, entra com a actor de la companyia Queen’s Men. Per un pamflet de Robert Greene en contra d’ell, el 1592 sabem que estava plenament establert a Londres com a actor i ja havia escrit Enric VI i La comèdia dels errors.

El 1593 publica Venus i Adonis, dedicat al Comte de Southampton, Ricard III i Titus Andrònic. El 1594 apareix El rapte de Lucrecia, un poema dedicat també al Comte de Southampton. És membre de la companyia Chamberlain’s Men, amb Richard Burbage i William Kempe. Escriu L’amansiment de l’harpia, Treballs d’amor perdut i Els dos cavallers de Verona. El 1595 escriu Ricard II, El somni d’una nit d’estiu i Romeo i Julieta.

El 1596 mor el seu fill Hamnet. Escriu El rei Joan i El mercader de Venècia. El seu pare demana -i li concedeixen- el títol de Cavaller, que l’autoritza a usar un escut d’armes amb una llança i el lema “Non sancz droit”. El 1597 compra una casa a Stratford, tot i que continua vivint a Londres. Escriu la primera part d’Enric IV. La segona part és del 1598, l’any que publica per primer cop una de les seves teatrals, Treballs d’amor perdut.

Són del 1599 Enric V, Molt soroll per no res i Juli Cèsar, que va servir segurament per a la inauguració del teatre The Globe, del qual era accionista. L’any següent escriu Les alegres casades de Windsor, Al vostre gust i Nit de reis, i el 1601 Hamlet. El mateix any es produeix un cop d’estat fracassat i l’execució posterior del Comte d’Essex, precedit per una representació de Ricard II. També és l’any que mor el seu pare.

El 1602 escriu Troilus i Crèssida. Shakespeare compra diverses propietats a Stratford: una finca de 50 hectàrees i un “cottage”. El 1603, Tot va bé si acaba i Otel·lo.

Amb la mort de la reina Elisabet I, la companyia Chamberlain’s Men passa sota la protecció de Jaume I i s’anomena King’s Men. En aquest període, Shakespeare deixa de treballar com a actor. El trobem vivint a Londres a casa d’una família hugonot anomenada Mountjoy mentre la seva família continua a Stratford.

El 1604 escriu Mesura per mesura; el 1605, El rei Lear; el 1606, Macbeth i segurament el 1607, Antoni i Cleopatra. Aquest mateix any es casa la seva filla Susanna amb John Hall, metge. Del 1608 són Timó d’Atenes i Pèricles, escrita en col·laboració amb Thomas Middleton. Neix la seva única néta, Elizabeth, i mor la seva mare.

El 1609 publica els Sonets, dedicats al misteriós “W.H.” i escriu Coriolà. La companyia King’s Men es trasllada al teatre Blackfriars. El 1610 escriu Cimbelí i es retira a la casa de Stratford.

Són del 1611 Conte d’hivern i La tempestat, i del 1612, Cardenio, peça avui desapareguda. Del 1613, Els dos nobles cosins i Enric VIII, totes dues probablement en col·laboració amb Thomas Fletcher. Aquest mateix any es compra una casa al costat del teatre Blackfriars. Tres anys després la seva filla Judith es casa amb Thomas Quiney.

Shakespeare mor el 23 d’abril de 1616 als 52 anys, havent signat testament el 25 de març. La seva vídua mor el 1623 i la seva filla Elizabeth Hall el 1670.

El 1623 John Heminges i Henri Condell publiquen el First Folio amb 36 obres seves.

 

D’aquest autor, a la Sala Beckett s’hi ha pogut veure Conte d’hivern (2003).

Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar