Yeşim Özsoy

Turquia

És escriptora, directora i fundadora de GalataPerform, un espai de producció i actuació per a noves obres de teatre. A més, és la creadora de New Text New Theater Project, l’objectiu del qual és desenvolupar la dramatúrgia a Turquia. Paral·lelament als seus estudis de Sociologia a la Universitat de Bogazici (Turquia), va entrar a l’acadèmia de teatre Studio Players Acting School. Més tard es va traslladar als Estats Units, on va rebre classes al Sarah Lawrence College, la Universitat de Columbia a Nova York i va obtenir un màster en Arts Escèniques per la Universitat Northwestern. En tornar a Istanbul, va fundar la companyia de teatre VeDST i GalataPerform, amb la qual ha creat i produït una gran quantitat de peces teatrals.

Les seves obres s’han representat en festivals nacionals i internacionals i s’han traduït a l’anglès, francès, alemany, rus i italià. A més, ha rebut múltiples nominacions i premis pel seu treball com a dramaturga i directora.

El 2010 va rebre la invitació del Wiesbaden Staatstheater per escriure i dirigir una obra titulada Turkiye-Almanya 0-0 (Turquia-Alemanya 0-0).

Les seves obres més recents inclouen İstanbul Testimonials, una peça col·laborativa escrita entre 4 joves dramaturgs del New Text New Theater Project que tracta sobre les protestes del Parc Gezi a Istanbul i que està inspirada en les experiències personals dels autors. L’obra barreja narrativa, ficció i realitat i va ser presentada per la innovadora companyia teatral russa Teatr.doc en una lectura dramatitzada.

En el seu projecte Love & Fascism, estrenat al Festival Internacional de Teatre d’Istanbul, va tornar de nou a treballar amb els seus textos i els de 3 dramaturgs més provinents de Romania (Gianina Carbunariu), Escòcia (Linda McLean) i Catalunya (Helena Tornero).

La seva última obra, Old Child, coproduïda pel Festival de Teatre d’Istanbul, entrellaça ficció i realitat per narrar les històries reals de quatre nens que van morir víctimes de la guerra i el terror a l’Orient Mitjà.

Özsoy és autora de Limping Tales from Istanbul, que s’estrenarà al Festival Grec de Barcelona aquest 2017.