Mor Tankred Dorst

Divendres 2 juny 2017

El dramaturg i escriptor alemany Tankred Dorst va morir el passat 31 de maig als 91 anys. El seu llegat inclou més de 50 títols, entre peces teatrals i assaigs, entre les quals destaquen Merlí o la terra desolada, Era glaciar i Jo, Feuerbach. L’any 1990 va rebre el màxim guardó de les lletres alemanyes, el Georg Büchner, en reconeixement a la seva concepció del treball escènic, crític cap al seu propi treball i el seu entorn.

Nascut a Turíngia l’any 1925 en una família d’industrials, Tankred Dorst va formar part de l’exèrcit nazi. Després de la derrota d’Adolf Hitler va passar uns mesos al Regne Unit i Bèlgica com a presoner de guerra i va començar a escriure quan va tornar al seu país.

El debut literari de Dorst es va produir en el terreny del teatre per a titelles, fins que als anys 60 va començar a escriure les seves grans peces teatrals, que sovint estan concebudes com paràboles on conflueixen grans mites i contes i on combina la ironia i l’emotivitat. Pel que fa a les temàtiques, va convertir en matèria literària episodis extrets de les seves vivències i de la història familiar, amb l’objectiu de reflectir les transformacions històriques del segle XX.