Residència

Antonio Rojano

Residència d'escriptura a la Sala Beckett
Dates
De l'01/09/2021 al 12/09/2021

Per tal d’afavorir el desenvolupament de la literatura dramàtica i la dramatúrgia textual contemporània, la Sala Beckett ofereix un any més un programa de residències d’escriptura a Barcelona de dues setmanes de durada per a dramaturgs/gues no catalans/nes que viuen a altres territoris d’Espanya i a l’estranger. Aquesta temporada participen d’aquesta activitat el dramaturg cordovès Antonio Rojano, la dramaturga madrilenya Lucía Carballal i el dramaturg argentí Pablo Messiez.

Aquesta residència compta amb el suport de la Fundació SGAE.

L’autor

Antonio Rojano
(Còrdova, 1982)

Va començar a escriure teatre mentre cursava estudis de Periodisme a la Universitat de Sevilla. Amb prou feines 22 anys, després d’una beca de creació a la Fundació Antonio Gala, va escriure Sueños de arena, text guardonat amb el Premio Nacional de Teatro Calderón de la Barca (2005) que atorga el Ministeri de Cultura. És autor d’una quinzena de textos teatrals, destacant els següents muntatges: El libro de Toji (dramatúrgia transmèdia per al Festival de Otoño, Madrid, 2020) Ricardo III, versió lliure de l’obra de William Shakespeare juntament amb Miguel del Arco (El Pavón Teatro Kamikaze, Madrid, 2019); Hombres que escriben en habitaciones pequeñas (CDN, Madrid, 2019); Catástrofe (Sala Cuarta Pared, Madrid, 2019); Furiosa Escandinavia (Teatro Español, Madrid, 2017); DioS K, basada en la novel·la Karnaval de Juan Francisco Ferré (Teatro Español, Madrid, 2016); La ciudad oscura (CDN, Madrid, 2015); Ascensión y caída de Mónica Seles (La Casa de la Portera, Madrid, 2014); Fair Play (Sala Cuarta Pared, Madrid, 2011); i La decadencia en Varsovia (CAT, Sevilla, 2007). La majoria de la seva obra dramàtica està publicada i algunes de les seves obres s’han traduït a l’anglès, el francès, l’italià i el japonès.

Ha rebut el Premio Lope de Vega de Teatro (2016), la Beca Leonardo de la Fundació BBVA (2014), el Premio Caja España (2009) i els premis Marqués de Bradomín i Miguel Romero Esteo (2006). Fins a tres vegades ha estat finalista del Premio Nacional de Literatura Dramática (2016, 2017 i 2018), així com tres cops candidat al Premi MAX a Millor Autoria (2016, 2018 i 2019), entre altres reconeixements.

Antonio Rojano ha format part de festivals internacionals de dramatúrgia, com La Mousson d’été, Interplay Europe (Festival de Dramatúrgia Europea), l’Obrador d’estiu de la Sala Beckett o la Residencia Internacional d’Estiu del Royal Court Theatre de Londres. També ha gaudit de residències creatives de llarga durada a Alemanya i Corea del Sud.

La seva formació com a dramaturg s’ha afermat amb l’assistència a tallers i seminaris de destacats professionals de l’escriptura teatral, com ara David Hare, Martin Crimp, Simon Stephens, Mark Ravenhill, April De Angelis, Dirk Laucke, Enzo Cormann, Olga de Soto, Laila Ripoll, José Manuel Mora o Alfredo Sanzol.

Actualment, compagina l’escriptura creativa amb la docència. Com a professor, ha impartit classes de dramatúrgia al Centro Dramático Nacional, la Fundació SGAE, l’Escuela Superior de Arte Dramático de Castilla y León, l’Escuela Municipal de Arte Dramático de Madrid, l’Escuela de Teatro Nave 73 i el Teatro del Barrio, entre d’altres.