Residència

La Calòrica EN RESIDÈNCIA a l’Institut Barri Besòs

Dates
Del 28/09/2016 al 31/05/2017

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESIDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa –pioner en el nostre entorn– que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany serà la cinquena edició en què la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant un artista (o artistes) i fent de mediador amb l’institut de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, la companyia Indi Gest i el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez, enguany la Sala Beckett proposa que la companyia La Calòrica estigui en residència a l’Institut Barri Besòs.

La companyia de teatre La Calòrica neix l’any 2010 formada per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu treball es basa en dos camps d’investigació: la vigència dels motius i les formes teatrals clàssiques en el diàleg estètic contemporani i el paper de l’humor en el tractament de les problemàtiques més serioses.
Entre els seus muntatges destaquen Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (2010 – Premis del jurat i del públic al Xè Festival Escènia de Foios, València), l’Editto Bulgaro (Festival Grec 2012), Ekstraordinarnyy (2012), La Nau dels Bojos (Premi Adrià Gual 2012 – Festival Grec 2013), BLUF (Premi Quim Masó – Festival Temporada Alta 2014), Sobre el fenomen de les feines de merda (2015) i El Profeta (2016).
Actualment, La Calòrica està formada per Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Albert Pascual, Marc Rius, Israel Solà, Júlia Truyol i Joan Yago.

L’Institut Barri Besòs s’ha anat construint pas a pas des de 1977 amb un treball conjunt entre pares, professors, alumnes, veïns, administracions, entitats i institucions. Aquesta col·laboració ha donat lloc a un centre educatiu públic arrelat en el medi social en què es troba, obert als barris on presta servei, amb un funcionament democràtic i participatiu, que ha procurat implementar una oferta educativa de qualitat sensible al tractament compensatori de les desigualtats socials i que busca fomentar l’educació científica i tecnològica i els valors de la cultura humanística. Aquesta és la primera vegada que participa a EN RESIDÈNCIA i ho farà amb un grup de 2n d’ESO.

Blog d’EN RESIDÈNCIA