Residència

Iván Morales EN RESiDÈNCIA a l’Institut Joan Fuster

Dates
Del 27/09/2017 al 30/05/2018

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESIDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa pioner que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany serà la sisena vegada que la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant un artista (o artistes) i fent de mediador amb l’institut de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, la companyia Indi Gest, el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez i la companyia La Calòrica, enguany la Sala Beckett proposa que el dramaturg, director i actor Iván Morales estigui en residència a l’Institut Joan Fuster.

Iván Morales (Barcelona, 1979) passa la infància participant precoçment a l’escena alternativa dels anys 80 i principis dels 90, col·laborant a vàries ràdios lliures i editant fanzines de còmic underground a Espanya i als EEUU.

Amb vuit anys debuta com actor a TV3 i quatre anys després viu la seva primera experiència teatral a Carícies de Sergi Belbel al Teatre Romea. Des d’aleshores, l’ofici d’actor l’ha portat a desenvolupar una carrera de més de 25 anys a nombroses sèries de TV, obres teatrals i pel·lícules, fet que li ha permès posar-se a les ordres d’autors/directors tan diversos com Sílvia Quer, Marc Martínez, Agustí Villaronga, Julio Wallowits, Daniel Monzón o Dario Argento.

Paral·lelament, ha anat desenvolupant una trajectòria com a escriptor (Mi dulce, El truco del manco), director de cinema (Ha llegado el momento de contarte mi secreto, Dibujo de David) i autor de teatre (Sé de un lugar, Els desgraciats, Jo mai, Cleòpatra o Sueño de una noche de verano, versión de Deisy Portaluppi).

En aquests moments encara giren les seves direccions de Wasted de Kate Tempest i de Pares nostres, amb textos de Marta Aguilar, Marta Buchaca, Victoria Szpunberg i Lluïsa Cunillé, i ha estrenat La calavera de Connemara de Martin MacDonagh. En l’àmbit audiovisual, té a punt d’estrenar la nova sèrie de TV de Juanjo Sáez, Heavies tendres, de la qual s’ha encarregat dels guions i de la direcció d’actors. També prepara la seva propera obra teatral com a autor i director, Esmorza amb mi.

L’Institut Joan Fuster és un centre d’educació secundària (ESO i batxillerat) situat a la plaça Ferran Reyes al districte de Sant Andreu de Barcelona, més concretament al barri de Navas. L’edifici ha estat sempre un centre educatiu, primer de titularitat privada i, a partir de 1995, de titularitat pública del Departament d’Ensenyament.

L’institut té una matrícula de prop de cinc-cents alumnes organitzats en tres línies d’ESO i dues de batxillerat. L’alumnat prové, en la seva majoria, dels centres adscrits de primària i són del mateix barri. L’institut està fortament arrelat i és referent important en el seu context social.

Actualment, l’institut està en procés d’adaptació a la innovació pedagògica i, a més d’engegar altres projectes educatius en aquest curs 17-18, ha apostat per participar amb alumnes de 2n d’ESO a l’edició d’enguany de Creadors en Residència.