Residència

Marilia Samper EN RESiDÈNCIA a l’Institut Emperador Carles

Dates
Del 13/09/2021 al 22/06/2022

Projecte EN RESiDÈNCIA

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa pioner que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany serà la onzena vegada que la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant un artista i fent de mediador amb l’institut de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, les companyies Indi Gest i La Calòrica, el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez, Iván Morales, Pau Miró, Agnés Mateus i Quim Tarrida, Marc Artigau i Queralt o Llàtzer Garcia, enguany la Sala Beckett proposa la residència de Marilia Samper a l’Institut Emperador Carles de Sants.

Marilia Samper, autora resident

Llicenciada en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Alguns dels seus textos teatrals són 405 (accèssit Premio Miguel Romero Esteo i Premio Nacional Marqués de Bradomín 2001), Menú del dia (accèssit Premio Miguel Romero Esteo i Premio Nacional Marqués de Bradomín 2002), Un verdadero cowboy (Premi Ciutat de València 2006 i Premi Carlos Carvalho del VI Concurs Nacional de Dramatúrgia de Porto alegre, Brasil), F3dra, pleasure and pain (Sala Beckett, 2011) i Udol (Teatre Lliure/Festival Grec, 2012). També signa la direcció dels seus textos L’Ombra al meu costat (Teatre Nacional de Catalunya, 2012), Dos Punkis i un Vespino (Teatre Gaudí Barcelona, 2012), Línies (Teatre Lliure, 2014), Petits Monstres (La Villaroel, 2015) i Kilòmetres (Sala Planeta de Girona, 2016). Durant la temporada 2016-2017 és autora resident de la Sala Beckett. Fruit d’aquesta residència estrena L’Alegria el 2018. El seu darrer treball com a autora i directora és El que no es diu, estrenada el 2021 a la Sala Beckett.

D’altra banda, ha dirigit You’re pretty and I’m drunk d’Helena Tornero; Treballs d’amor perduts de W. Shakespeare, amb la Companyia Parking Shakespeare; Suïcides de Llàtzer Garcia; Si existeix, encara no ho he trobat de Nick Payne, i Pulmons de Duncan Macmillan, totes dues amb Sixto Paz Produccions i estrenades a la Sala Beckett.

Ha col·laborat amb la dramatúrgia i la posada en escena de la companyia de flamenc de Belén Maya, amb la que ha signat els espectacles Ya! (Ensayos) i Romnia.

És una de les autores seleccionades en l’edició 2013-2014 del projecte Fabulamundi, Playwriting Europe, i ha estat representada al Teatre Odeón de Bucarest (Romania) i al Stückemarkt de Heidelberg (Alemanya).

Com a docent, treballa regularment a la Sala Beckett i al Col·legi del Teatre de Barcelona.