Xerrada

El mite de la identitat

amb Sira Abenoza i Raül Garrigasait
Data
15/11/2022
Horari

A les 19h

Espai
Sala de dalt
Preu
3€ | Personatges de la Beckett gratuït

Els mites han estat i són cabdals per als éssers humans. Ens han donat eines per explicar l’inexplicable, ens han il·luminat el món i el misteri, ens han donat força per construir imperis. En tant que éssers imaginatius, narratius i històrics, necessitem els mites per explicar el món i explicar-nos. Ara bé, en el món del mite, la veritat no és una categoria rellevant o central com ho és en el món científic. El mite és vàlid quan funciona, quan mobilitza. No té sentit preguntar-nos si un mite és vertader o fals.

És en aquest sentit que cal reivindicar la noció d’identitat? En tant que mite que ens mobilitza? El problema de la identitat és que l’hem convertit en una categoria subjecta a la idea de vertader o fals? Com ha evolucionat la idea d’identitat al llarg de la història? Quan apareix en tant que concepte filosòfic i literari? Resseguim aquest fil amb Sira Abenoza i Raül Garrigasait.

Participants

Sira Abenoza

Professora del Departament de Societat, Política i Sostenibilitat d’ESADE i directora del Programa Vicens Vives. Investigadora de l’Institut d’Innovació Social, on ha publicat llibres com La RSE ante el espejo. Doctora en Filosofia amb una tesi sobre diàleg socràtic. Impulsora de l’Institute for Socratic Dialogue, una Fundació que utilitza el diàleg socràtic en contextos de postconflicte com a eina d’inclusió i de promoció de la justícia. El seu treball es pot veure en els documentals Filosofia a la presó i In Dialogue.

 Raül Garrigasait

Escriptor, traductor i editor. És autor de la tesi doctoral L’hàbit de la dificultat, que va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat. Ha traslladat al català obres de Plató, Goethe, Rilke, Papadiamandis, Peter Sloterdijk i Thomas Bernhard, entre d’altres. A més de diversos assajos, ha publicat la novel·la Els estranys, que va ser distingida amb el Premi Llibreter i amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any. A Els fundadors ha explorat els orígens de la Bernat Metge i les relacions entre clàssics, política i cultura contemporània.

Amb la participació de Raül Garrigasait, escriptor, traductor i editor i Sira Abenoza, professora de filosofia a ESADE (URL), directora del Programa Vicens Vives i directora de La Casa dels Clàssics.

El cicle de conferències El mite de la identitat està organitzat pel Festival Clàssics.