Presentació del “Teatre Maleït III” de Tennessee Williams i lectura d’“En un bar d’un hotel de Tòquio”
A les 19:30 h
Prometeu Edicions i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona presenten el tercer volum del Teatre maleït de Tennessee Williams, que inclou les obres Aquí ja no s’atura el primer tren del matí i En un bar d’un hotel de Tòquio, traduïdes al català per Marc Rosich. Les obres apareixen publicades en edició bilingüe anglès–català. La presentació anirà a càrrec de Xavier Arola (editor de Prometeu), Jordi Vilaró (especialista en Tennessee Williams), Martina Cabanes (prologuista del volum) i Marc Rosich (traductor del volum i cap de publicacions de l’Institut del Teatre). Durant l’acte es realitzarà la lectura d’En un bar d’un hotel de Tòquio, amb Àngels Gonyalons, Manel Barceló i Pau Oliver.
El llibre
Sota el títol genèric de Teatre Maleït, Prometeu Edicions presenta una tria de les obres de Tennessee Williams fora del seu cànon habitual, el dels melodrames que el van fer famós. Són obres que en el seu moment van ser considerades massa experimentals o massa al·legòriques o massa autobiogràfiques, però que ara es revelen visionàries.
En aquest tercer volum, s’apleguen Aquí ja no s’atura el tren del matí (1963) i En un bar d’un hotel de Tòquio (1969). Escrites en un moment en què Williams és conscient que el seu període daurat ha passat, aquestes peces tenen com a temes centrals la lluita contra els estralls del temps i la indefugible proximitat de la mort. Aquest, però, també és el període en què el jo creador del dramaturg, que busca una nova veu, pugna amb les addicions del seu jo més autodestructiu, i aquestes peces no deixen de ser un reflex d’aquest combat ardorós.
Totes dues obres, com sempre passa en Williams, orbiten al voltant de dos retrats femenins de gran magnetisme, dues dones madures de tornada de tot, dues supervivents que encaren l’existència amb un riure sardònic. A Aquí ja no s’atura el tren del matí, l’adinerada senyora Goforth, famosa per haver enterrat quatre marits, intenta acabar d’escriure a temps les memòries de la seva vida. Mentre lluita contra aquest termini, rep la visita de l’àngel de la mort, en la forma d’un jove poeta. A En un bar d’un hotel de Tòquio, Miriam, la dona d’un famós pintor en crisi i de salut fràgil, afronta amb les armes del sarcasme una vida perduda al costat d’un home que detesta i avorreix.
Hi intervenen Xavier Arola, Martina Cabanes, Marc Rosich i Jordi Vilaró
Llegeixen textos: Àngels Gonyalons, Manel Barceló i Pau Oliver