Yael Ronen

(Jerusalem, 1976)

Yael Ronen, directora resident del Teatre Maxim Gorki, va néixer a Jerusalem l’any 1976. Prové d’una família de teatre i és considerada una de les creadores teatrals més fascinants de la seva generació a nivell internacional. L’eina més important de què disposa és l’humor negre en el marc de conflictes històrics. La seva obra Third Generation, amb actors alemanys, israelians i palestins, va ser convidada a nombrosos festivals. Un altre dels seus muntatges, Hakoah Wien, desenvolupat al Schauspielhaus Graz, va rebre el premi teatral austríac Nestroy l’any 2013. Es va encarregar de l’estrena mundial de la novel·la de gran èxit d’Olga Grjasnowa All Russians Love Birch Trees. Common Ground va sorgir com una meditació per part de Ronen i els seus actors sobre els dies posteriors a la guerra a l’antiga Iugoslàvia. L’obra va ser convida al prestigiós festival Theatertreffen de Berlín i va guanyar el premi del públic al Mülheimer Theatertage.

Els seus primers muntatges al Teatre Maxim Gorki van ser Erotic Crisis i Das Kohlhaas-Prinzip. The Situation es va estrenar al Gorki l’any 2015 i va suposar per a Ronen una segona invitació al festival Theatertreffen. L’obra debat la situació política al Pròxim Orient i va ser escollida pels crítics en l’enquesta anual de la revista Theater heute com l’obra de l’any el 2016. El Gorki va obrir la seva temporada 2016/2017 amb la seva peça Denial, un projecte sobre la repressió personal i política. D’altra banda, Ronen va ser guardonada amb el premi austríac Nestroy per Lost and Found en la categoria de millor obra. El 2017 va rebre un premi del centre alemany de l’International Theatre Institute en el marc del Dia Mundial del Teatre, i va dirigir l’estrena mundial de Winterreise  رحلة الشتاء  amb el recentment fundat Exil Ensemble al Gorki. El mateix any, també va ser guardonada amb el 14è Europe Prize Theatrical Realities. Al Teatre Maxim Gorki també ha posat en escena Roma Armee, A Walk on the Dark Side, Yes but No i Third Generation – Next Generation. El seu muntatge Slippery Slope – Almost a Musical va ser convidat al festival Theatertreffen del 2022. L’any 2022 va abordar les teories de la conspiració a Operation Mindfuck – Based on a True Story, but Not Really i va dirigir Blood Moon Blues.

Des de la temporada 2019/2020 és membre del Consell Assessor Artístic del Teatre Maxim Gorki, el qual assessora la directora artística Shermin Langhoff.