Xerrada

AJORNAT – Converses i accions IV: Quan comença la mort?

amb Alba Pujol, Oriol Güell i l’Obrador de Filosofia
Data
02/04/2020
Horari

A les 19h

Espai
Sala de dalt
Preu
3€ | Personatges de la Beckett gratuït

Seguint l’estela de l’anterior Converses i accions III, on ens preguntàvem Quan acaba la vida?, ara el repte que ens plantegem és donar resposta, o si més no reflexionar, sobre la pregunta Quan comença la mort?

En la Carta a Meneceu, Epicur ens indica que “el més terrorífic dels mals, la mort, no ens afecta en absolut a nosaltres, perquè mentre som vius, la mort no existeix; i quan la mort és present, nosaltres ja no hi som.” Si per a Epicur el recte coneixement d’aquest fet dona serenitat a l’ànima, per a Heidegger, l’angoixa és la disposició pròpia del «ser-aquí», que significa precisament estar abocat a la mort: «l’angoixa davant la mort és angoixa “davant” el més propi, irrespectiu i insuperable poder-ser» (Ésser i temps).

Aleshores, com encarrilar una reflexió sobre quan comença la mort, com esmentar-la, com comunicar-la, com pensar-la, si no és res en relació a la vida o bé és la possibilitat més pròpia? Els occidentals hem volgut racionalitzar la mort, buscar el sentit a la vida des de la mort, poder-la “dir”, saber acompanyar-la i tenir recursos per afrontar-la, però ens en sortim amb èxit? O hi estem tràgicament perduts, com en un laberint d’impossible sortida, víctimes de la nostres desesperades certeses?

Amb la participació de:

Alba Pujol

Actriu de teatre i TV. Darrerament ha protagonitzat a la Sala Beckett, sota la direcció d’Àlex Rigola, Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, obra directament relacionada amb el tema de la mort.

Oriol Güell

Psicòleg. Formador en diverses especialitats de comunicació, s’ha centrat en temes d’emocions intenses, com ara situacions de conflicte, queixes, serveis d’urgències, UCIs o molt especialment en donar males notícies relacionades amb temes de dol i pèrdues.

Amb intervencions/accions de membres de l’Obrador de filosofia de la Beckett i la col·laboració de Lu Colomina.

Et pot interessar
Espectacle
Licaó. Apologia del desig
de Dimitris Dimitriadis
Del 14/06/2022 al 19/06/2022
AJORNAT – Una niña es una cosa a medio formar
d’Annie Ryan a partir de la novel·la d’Eimear McBride
Del 22/04/2020 al 26/04/2020
Espectacle
AJORNAT – Avinguda Nacional
de Jaroslav Rudiš
Del 29/04/2020 al 10/05/2020
AJORNAT – Todas las flores
de Bàrbara Mestanza
Del 06/05/2020 al 31/05/2020