Conferència + Taller

El feminisme i l’emancipació masculina

Setmana 1
Data
16/03/2017
Horari

Conferència: 16 de març a les 19h

Taller: 17 de març de 17h a 20h

Preu
Conferència: 3€
(Personatges de la Beckett gratuït)

Taller: 30€

Reserva el teu lloc a la conferència: reserves@salabeckett.cat

Inscriu-te al taller aquí.

Aconsegueix l’abonament del cicle aquí

En primera setmana de La revolució dels gèneres. La construcció d’estereotips en la ficció comptarem amb una conferència a càrrec de Núria Varela i un taller del Col·lectiu Candela: Miriam Aleman Calatayud i Edurne Jiménez Pérez.

Violencia simbólica.
Salomón no era sabio, Don Juan no era un héroe y
Lolita no es una historia de amor

Conferència a càrrec de Nuria Varela
16 de març, a les 19h
Preu: 3€ (Personatges de la Beckett gratuït)

El ser humano no se ve a sí mismo ni al mundo de forma directa sino a través de las imágenes y las palabras con las que dice dicho mundo. La violencia simbólica consiste en “una violencia amortiguada, insensible e invisible, que se ejerce esencialmente a través de los caminos puramente simbólicos de la comunicación y del conocimiento o, más exactamente, del desconocimiento, del reconocimiento o, en último término, del sentimiento”. Detectar la violencia simbólica y desarrollar herramientas para hacer frente a sus envites son estrategias fundamentales en la creación de esos nuevos relatos.

Sobre estereotips, normes de gènere i altres contes de terror

Taller a càrrec de Col·lectiu Candela
17 de març, de 17h a 20h
Preu: 30€

El gènere són les ulleres amb què mirem el món: ens hem preguntat, però, quan ens les vam posar i de quina manera tenyeixen la nostra mirada? A partir d’una revisió personal, reflexionarem sobre les normes, models i desigualtats de gènere presents a la nostra quotidianitat. També revisarem la nostra tasca professional i artística, tot posant l’accent en la responsabilitat (i potencialitat) que tenim com a creadors i creadores d’imaginaris socials.


Participants

Nuria Varela

És periodista, escriptora i experta en violència de gènere i polítiques d’igualtat. Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universidad Complutense de Madrid, màster universitari en Estudis Interdisciplinaris de Gènere i en Gènere i Polítiques d’Igualtat entre Dones i Homes, tots dos per la Universidad Rey Juan Carlos. Actualment, és directora de l’editorial Hotel Papel, integrant de l’Observatorio de Igualdad de Género de la Universidad Rey Juan Carlos, docent en programes universitaris de postgrau en Polítiques d’Igualtat i Violència de Gènere i tertuliana política a la Cadena Ser. Va ser la primera directora de gabinet del Ministeri d’Igualtat. Va ser reportera del Grupo Zeta des de 1989 a 2008. Bona part d’aquest temps, el va dedicar a cobrir conflictes bèl·lics i crisis internacionals, com ara la guerra d’Iraq, l’Afganistan dels talibans, la guerra de Bòsnia, el setge de Sarajevo, el cop d’estat a Rússia, la matança d’Acteal a Chiapas (Mèxic), la Revolució Taronja a Ucraïna, la situació a Líbia o els feminicidis a Ciudad Juárez. El 2002 va escriure el seu primer llibre, Íbamos a ser reinas. Mentiras y complicidades que sustentan la violencia contra las mujeres, i el 2005 va veure la llum la primera edició de Feminismo para principiantes, tots dos publicats per Ediciones B. També és autora de La voz ignorada. Ana Orantes y el fin de la impunidad (2012) i del llibre col·lectiu Wollstonecraft. Hijas del horizonte (2015). Des de març de 1999, participa regularment en congressos nacionals i internacionals com a ponent experta en polítiques d’igualtat, violència de gènere, feminisme i mitjans de comunicació.

Més informació

Col·lectiu Candela

Miriam Aleman Calatayud

Va estudiar filosofia a la UAB i Producció Audiovisual i d’Espectacles a l’EMAV. Treballa a l’Associació Candela des de l’any 2009 com a coordinadora de projectes adreçats a la comunitat educativa. Formadora de tots els públics, defensa molt el potencial transformador i la creativitat dels i de les joves. Escriu articles i porta el bloc de “La Lore”. Compagina la seva feina amb el món cultural i artístic.

Edurne Jiménez Pérez

Sociòloga, monitora i directora de lleure, treballa a Candela des del 2008. Facilita tallers amb primària, entitats i professionals, col·labora en l’àrea d’assessorament a entitats locals i participa en publicacions de l’entitat i en l’àrea de gestió. Compagina Candela amb docència al grau d’educació social (URV), participa en projectes de recerca feminista (GAPWork, SIMReF, GENCPOLIS) i realitza un doctorat en estudis de gènere investigant sobre la prevenció de violències de gènere a Catalunya.

Més informació

Et pot interessar
Conferència + Taller La revolució dels gèneres
Noves identitats o l’explosió del sistema binari
Setmana 3
Del 30/03/2017 al 31/03/2017
Conferència + Taller La revolució dels gèneres
Les relacions afectives
Setmana 4
Del 06/04/2017 al 08/04/2017
Eva i Adela als afores
de Mercè Sarrias
Del 22/03/2017 al 30/04/2017