Xerrada

Que no mori la llum

a càrrec de Jaume Subirana, Sònia Moll i Jordi Pàmias
Data
19/11/2019
Horari

A les 19h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

La mort és un dels grans temes de la literatura universal. Al llarg de la història, trobem aproximacions ben diverses, des del plany davant la pèrdua fins l’evocació lírica, passant per tòpics tan coneguts com el Carpe Diem, el Tempus Fugit o el Memento Mori. Però és sens dubte a la poesia on trobem els exemples més reeixits de literatura sobre la mort. A partir de l’antologia aplegada per Jaume Subirana, Que no mori la llum. 50 poemes per a funerals (Ara Llibres, 2009), volem fer una vetllada poètica on a versos clàssics s’hi sumin els poemes de Sònia Moll i Jordi Pàmias.

Hi participaran:

Jaume Subirana

Escriptor, traductor i antòleg. El seu darrer llibre de poemes és Una pedra sura (2011, premi Gabriel Ferrater) i està a punt d’aparèixer una selecció de la seva obra en castellà. Ha preparat un grapat d’antologies temàtiques per a Ara Llibres i Columna, a més d’edicions de Narcís Comadira, Marià Manent, Miquel Martí i Pol i Màrius Sampere.

Sònia Moll

Poeta i professora d’adults. Ha cocreat els espectacles poeticomusicals Carta Blanca (amb la pianista Clara Peya), Rere l’esquerda (amb el cantautor i novel·lista Alessio Arena) i Gàbies (amb la cantant Lidia Uve). Ha publicat dos llibres de poesia (Nun si male nunc, Premi Sant Celoni 2007, Viena Edicions), i I Déu en algun lloc (Cafè Central/Eumo, 2014, traduït al castellà en versió bilingüe per Godall Edicions el 2017) i un de narrativa poètica (Creixen malgrat tot les tulipes, Premi Benissa 2012, Viena Edicions). El seu últim llibre, Beneïda sigui la serp (Godall Edicions, 2018), és un recull de 44 articles publicats a La Directa.

Jordi Pàmias

Durant 30 anys va ser professor de Llengua i Literatura a l’Institut Màrius Torres, de Lleida. Es va donar a conèixer en guanyar el premi Joan Salvat-Papasseit de poesia (1969). També ha rebut els premis Carles Riba, Vicent Andrés Estellés, Miquel de Palol, Premi Nacional de la Crítica, Jaume Fuster i el Premi Nacional de Cultura (2018), entre altres. Ha conreat el teatre i l’assaig en forma de dietaris.

Modera:

Jaume Claret

Jaume Claret és professor agregat als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Llicenciat en Ciències de la Comunicació (UAB) i en Humanitats (UPF) i doctor en Història (UPF), la seva recerca s’ha centrat en la historia intel·lectual, cultural i política espanyola i catalana contemporànies i actualment dirigeix el projecte de recerca: “Regiocat. Regionalisme a Catalunya sota el règim de Franco: discursos i pràctiques”. És autor de diferents articles, capítols i llibres, entre els darrers “Pasqual Maragall: pensamiento y acción” (RBA, 2017) i “Ganar la guerra, perder la paz. Memorias del general Rafael Latorre Roca” (Critica, 2019).

El cicle Memento mori. Recordem-nos de morir està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Amb la col·laboració d’Ara Llibres

Et pot interessar
Assajant Godot
amb l'equip d''Esperant Godot', Laura Llevadot i Virginia Trueba
20/11/2019
Catàstrofes
Mostra del laboratori de creació a partir d’algunes obres de Samuel Beckett
Del 10/01/2020 al 12/01/2020
Lectura dramatitzada Cicle Samuel Beckett
Enterrando a Dodot
de Pablo Macho
28/11/2019