caesen
Curs

Esprémer la llengua fins a fer-ne un drama

Curs d’escriptura dramàtica
Professor: Jordi Oriol ,
Dates
Del 21/01/2020 al 24/03/2020
Horaris
Dimarts de 17h a 20h
Preu
320 €
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 30h

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

En un món on els juraments ja no tenen valor, on les promeses electorals ja no signifiquen res, on la paraula ja no es compleix i les promeses ja es fan només per trencar-se… seria bonic veure com el llenguatge recupera el seu poder.

Imagina que les paraules poguessin fer mal de veritat. Imagina-te-les prou destructives com un explosiu. Que de sobte prenguessin el seu sentit original i produïssin l’efecte d’allò que el seu significat vol significar. Imagina que el llenguatge recuperés el seu poder, igual que els diners són poder i una arma carregada és poder. Imagina un món on les paraules fessin més mal que els pals i les pedres, més sang que les dagues i les escopetes. Aquelles paraules no dites serien mines sense detonar. Aquelles dites, terribles cràters desoladors. Les paraules podrien ferir de veritat. Els ganivets i les pistoles podrien fer mal, però hauries de vigilar amb el que dius. Ara imagina tot un poble armat. Imagina’t tot un poble irat, enrabiat i armat fins a les dents de paraules. Un exèrcit desbocat de poetes. Imagina les conseqüències d’una manifestació. La sang que correria per un eslògan, per quatre paraules amb mala llet o amb una simple ironia. Adéu a la innocència. Adéu als eufemismes… I les metes… fora.

Però imagina que, al mateix temps, les paraules poguessin salvar-nos. Preservar-nos del mal, desfogar-nos buidant el pap i traient la merda. Imagina tirar floretes i germinar un camp de primavera. Omplir-nos de felicitat. Imagina flotar de plaer, volar d’alegria i morir-te de gust. Imagina. Ara digues: “uau!”. Digues: “yeah!”.

Aquest curs pretén col·locar la paraula al centre de l’escriptura i potenciar l’ús de recursos lingüístics com a motor creatiu i de vertebració d’una obra. Mirarem d’esprémer la llengua fins a treure’n suc dramàtic, mostrant la força de la musicalitat de la paraula, la tensió dramàtica dels equívocs, la pulsió còmica dels dobles sentits o la visió grotesca que ens poden donar certes expressions, al·legories, metàfores, frases fetes o algunes maneres de dir… Explorarem l’escriptura des de dins. Crearem personatges des del seu aparell fonador, els seus tics lingüístics, la seva manera de parlar. Compondrem la partitura d’un text. Cercarem l’estructura dramàtica a partir de l’acció verbal. Mirarem de reinventar-nos, de descobrir una nova manera d’escriure. Farem que les paraules diguin molt més que allò que se suposa que volen dir.

Jordi Oriol

Actor, músic, autor i director de teatre. Ha escrit i dirigit més d’una quinzena d’espectacles teatrals, com Europa Bull (Temporada Alta/TNC, 2019), Esquerdes parracs enderrocs (TNC, 2017) amb Carles Santos, L’empestat (Temporada Alta 2015), Memòria Plena (Teatre Lliure, 2014), SAFARI Pitarra (TNC, 2014), t-ERROR (TNC, 2012), Home-Natja (Temporada Alta 2010), Un tal ímpetu vital (Teatre Lliure, 2009), Ara estem d’acord estem d’acord (Teatre Lliure, 2008), OB-SESSIONS (Sala Beckett, 2008) i La caiguda de l’Amlet (Temporada Alta, 2007), entre altres.

També ha fet la dramatúrgia d’espectacles de dansa com KOKORO (Temporada Alta 2015 + Mercat de les Flors 2016) i de IuanMI (Temporada Alta 2017 + Mercat de les Flors 2018), ambdues de Lali Ayguadé, com també de concerts com Victus 1714 o Cobla 2.0 (Palau de la Música) o Ocell de Foc (L’Auditori, 2009).

Com a actor, ha treballat sota la direcció de Ciro Zorzoli, Xavier Albertí, Carlota Subirós, Oriol Broggi, Jordi Casanovas, Pau Miró, Roger Bernat, Pau Carrió o Àlex Serrano.

És professor d’escriptura dramàtica, interpretació, dicció i oratòria en diferents centres, com ara l’Institut del Teatre de Barcelona, l’Obrador de la Sala Beckett, el TNC, el Mercat de les Flors o el CaixaForum de Barcelona.

Fou membre fundador de les associacions Heliogàbal (1999) i ÀreaTangent (2003), i ara ho és d’Indi Gest (2007), col·lectiu artístic amb qui crea els seus darrers projectes. (www.indigest.org)

Ha rebut el Premi Extraordinari de l’Institut del Teatre (2006-07), el Premi inJUVE 2007 per OB-SESSIONS i el Premi FAD-Sebastià Gasch: Aplaudiment a la creació emergent 2011 per la seva trajectòria. Va ser el guanyador del III Torneig de dramatúrgia catalana de Temporada Alta amb Muda muda i ha rebut el Premi BBVA de Teatre 2017 per L’empestat.

A la Sala Beckett, d’aquest autor s’hi han pogut veure La caiguda d’Amlet (2007), Ob-sessions (2008), Ara estem d’acord estem d’acord (2010) i Home-Natja (2011).

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
Bienvenidos al huerto de lo real: hechos reales como punto de partida de la escritura teatral
Curs d'introducció a l'escriptura teatral
Del 21/01/2020 al 24/03/2020
Curs
Dramatúrgies de l’amor obscur
Curs d'escriptura teatral
Del 22/01/2020 al 25/03/2020
Curs
Una veu des de la comèdia
Curs especialitzat d’escriptura dramàtica
Del 23/01/2020 al 26/03/2020
Curs
L’escriptura inesperada
Curs d'iniciació a l'escriptura teatral
Del 23/01/2020 al 26/03/2020
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar