Curs

Imaginaris artístics del dol i la pèrdua

Curs específic de divulgació
Professora: Emma Navó ,
Dates
Del 07/11/2019 al 05/12/2019
Horaris
Dijous de 18h a 20h
Preu
75€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 10h

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Quan vivim un dol, ens trobem descalços davant la necessitat d’expressar la vivència de la pèrdua. Ens cal un nou llenguatge, que ens ajudi a traduir l’experiència d’aquest “nou món” sense l’altre. La pèrdua d’un ésser estimat reivindica, entre d’altres necessitats, un nou llenguatge per integrar, reconstruir i compartir. Noves paraules, noves imatges i nous girs, en un intent d’abastar un dolor ignot i calidoscòpic.

Al llarg de cinc sessions quinzenals resseguirem aquestes necessitats a través de diferents aproximacions artístiques a fi de generar un diàleg i un espai de ressonància que ens permeti connectar l’experiència universal de la pèrdua des de la pintura, la dansa, la poesia, la música, el teatre i la psicoteràpia integrativa.

De la mà d’Emma Navó, especialista en dol i la pèrdua per l’Institut de Psicoteràpia Integrativa i la Universitat de Barcelona, ens aproximarem a diferents imaginaris de la vivència del dol i la pèrdua significativa.

Sessions

Sessió 1: Vida o teatre, la mirada de Charlotte
Vida o teatre és el títol d’una obra de Charlotte Salomon. Aquesta veu originalíssima de la pintura jueva de principis del s. XX, marcada per una tragèdia familiar, traça una nissaga de dols representats magistralment en una obra que supera els gèneres.

Sessió 2: Butoh, la dansa de la foscor
El butoh és un ventall de tècniques de dansa creades per Kazuo Ohno i Tatsumi Hijikata al Japó com a reacció a l’impacte devastador de les bombes nuclears d’Hiroshima i Nagasaki. D’aquí neix un moviment fonamentalment improvisat, expressiu i centrat en aspectes essencials de l’existència, com ara ho és la mort.

Sessió 3: Versos endolats
Una miscel·lània de poemes contemporanis toquen els aspectes nuclears del dol i la pèrdua amb un llenguatge directe quasi despullat de tota retòrica.

Sessió 4: Rothko Chapel
La capella de Rothko de Houston i la peça Rothko Chapel del compositor estatunidenc Morton Feldman representen un dels vincles entre arquitectura i música més emblemàtics del segle passat. Aquesta peça clàssica de la música contemporània va ser estrenada poc després de la tràgica mort del pintor Mark Rothko i va ser concebuda com un homenatge al seu amic.

Sessió 5: Una gossa en un descampat
L’obra teatral Una gossa en un descampat presenta la història de superació d’una parella que ha de fer front al naixement d’un fill mort i de totes les pors i dificultats que es desencadenen.

Emma Navó

Especialista en dol, musicoterapeuta i filòloga.

La voluntat de treballar amb i per a les persones, sumada a una gran curiositat i afany de recerca, han empès Emma Navó a explorar un ventall ampli de disciplines, que abracen des de la psicoteràpia amb el màster de Musicoteràpia a la Universitat Pompeu Fabra, i el de Psicoteràpia del dol i la pèrdua a l’Institut de Psicoteràpia Integrativa i la Universitat de Barcelona; el treball social, amb els estudis de postgrau en Mediació i Resolució de conflictes per la Universitat Autònoma, i també una base humanística amb el grau en Llengua i Literatura catalanes a la Universitat de Barcelona.

Bona part de la seva carrera professional s’ha centrat, doncs, en els àmbits del treball sociocultural, l’acció comunitària i el camp terapèutic.

En el terreny sociocultural ha desenvolupat projectes de foment de la lectura per a adults (entre d’altres, condueix clubs de lectura en el marc de la col·laboració amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el CNL de Barcelona); ha col·laborat amb el Festival de Barcelona Poesia amb tallers d’escriptura al voltant del dol i la pèrdua, i en el recital poètic sobre el dol i la pèrdua; i com a terapeuta, ha col·laborat en diversos projectes d’acció comunitària vinculats a Apropem-nos (Pla Comunitari del Poblenou), i també ha impulsat l’Espai Pathos, un servei d’atenció al dol i la pèrdua que proporciona assessorament, suport psicoterapèutic i un acompanyament especialitzat per elaborar les pèrdues significatives.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Curs
El cuerpo en acción. Taller sobre herramientas actorales
Taller d'interpretació per a actors o estudiants avançats
Del 04/11/2019 al 06/11/2019
Curs
Retratar la realitat (Joc, mentida i veritat)
Curs avançat de dramatúrgia
Del 05/11/2019 al 07/01/2020
Curs
El teatre com a joc i la comèdia romàntica com a gènere
Curs eminentment pràctic dirigit a intèrprets i dramaturgs
Del 11/11/2019 al 15/11/2019
Curs
Escriure des de l’abisme
Curs avançat d’escriptura dramàtica
Del 05/12/2019 al 30/01/2020