Andrés Lima

Actor i director teatral, està considerat com un dels grans directors d’escena espanyols. Vinculat des de fa anys a la companyia de teatre Animalario, ha contribuït a la renovació dels conceptes de la posada en escena del teatre espanyol. En la seva faceta com a director i autor teatral, ha dut a terme gairebé una vintena de muntatges per al CDN, el Teatro de la Abadía o el Teatro de la Zarzuela, entre altres. Com a actor, ha treballat en teatre, cinema i televisió, a les ordres de directors com Vicente Aranda, David Serrano, Iciar Bollaín o Fernando León de Aranoa.

Ha obtingut el Premi MAX a la Millor Direcció en 4 ocasions: Urtain (2010), Argelino, servidor de dos amos (2009), Marat-Sade (2008) i Hamelin (2006).

En la seva faceta com a director i autor teatral, destaquen les produccions La mare (La Villarroel), Les bruixes de Salem (Teatre Grec, Barcelona/CDN, Madrid), El montaplatos (Sala Matadero de Madrid 2011), El mal de la juventud (Teatro de la Abadía), Penumbra (Teatro Matadero), Falstaff (Teatro Valle Inclán), Las alegres comadres de Windsor per a la Comedie Française (Sala Richelieu-2009), Urtain de Juan Cavestany, Striptease (d’A. Lima, amb Sol Picó i Carles Padrisa), Marat-Sade de Peter Weis (CDN-Animalario), Argelino (servidor de dos amos) a partir d’Arlequino de Goldoni (versió d’A. Lima i Alberto San Juan), les sarsueles El Bateo i De Madrid a París per al Teatro de la Zarzuela, etc. Aquesta temporada dirigirà Josep M. Pou a Moby Dick (Teatre Goya).

Entre els seus treballs com actor de teatre destaquen les obres Falstaff (direcció d’Andrés Lima), Mirandolina (versió d’Ernesto Caballero sobre La Posadera de Goldoni), La ratonera d’A. Christie, Los cuernos de don Friolera de Valle Inclán, Las bizarrías de Belisa de Lope de Vega, Air Port de la companyia Suspect Culture (Escòcia), La boda de los pequeños burgueses de Bertolt Brecht, El libertino d’Eric Enmanuelle Smith (versió i direcció de Joaquín Hinojosa per al Teatro de la Abadía) o Hamelin de Juan Mayorga.

Igualment, és un intèrpret reconegut tant en televisió com en cinema, on destaquen els seus treballs a Goya’s Ghost de Milos Forman (escrita per Jean Claude Carriere), Días de cine de David Serrano, El viaje de Carol d’Imanol Uribe, Los lunes al sol de Fernando León, Juana la Loca de Vicente Aranda, Un buen novio de Chus Delgado, Celos de Vicente Aranda, La primera noche de mi vida de Miguel Albadalejo o Días de fútbol, així com a les sèries Policías, Periodistas o Los simuladores.