Marianella Morena

És una de les artistes de l’escena uruguaiana amb més projecció internacional. Les seves obres són programades i giren per: Argentina, Brasil, Equador, Colòmbia, Veneçuela, EE.UU, Espanya, Alemanya, Xile i Mèxic. Inclosa en investigacions uruguaianes, argentines, nord-americanes, franceses i cubanes.

Dialoga amb els clàssics des del present personal i polític, en una busca d’allò real. Treballa des de l’exposició i utilitza la crisi econòmica per desenvolupar un llenguatge propi que domina: capitalitzar l’adversitat. Ha estat convocada per institucions públiques, privades, uruguaianes i estrangeres, per a projectes de direcció i escriptura. És responsable de l’obertura d’espais alternatius, teatre d’apartament al seu propi domicili i projectes itinerants parateatrals. Ha tingut càrrecs de gestió cultural al govern nacional i departamental de Canelones com a directora de cultura artística.

Premiada per França amb el premi Molière, pel CCE (Centre Cultural d’Espanya) en dues ocasions, per la UBA (Universidad de Buenos Aires) amb el Premi a espectacle estranger, nominada en dues ocasions als premis ACE-Crítica argentina. Va obtenir el BUHO per canal 10 de TV oberta uruguaiana. La seva formació actoral l’inicia a Uruguai especialitzant-se després a Polònia, França i Argentina. L’Institut Goethe la selecciona com a personalitat teatral i la beca a Berlín. Obté beques nacionals com a creadora i ha guanyat subsidis estatals pel seu desenvolupament artístic. Ha fet xerrades a universitats d’Estats Units, Argentina, Perú, Colòmbia, Xile i França.
Com a docent ha exercit a: Escuela del Actor, EMAD, TUD, Escuela Musical, Tallers particulars a Uruguai i a l’estranger.

Porta muntats 24 espectacles, 18 textos propis. Actualment és columnista del setmanari VOCES i del Portal de la librería Escaramuza. Els seus textos dramàtics s’han publicat a Uruguai, Espanya, Cuba i Mèxic.