Martin Crimp

Martin Crimp és un dramaturg britànic la reputació internacional del qual va arribar-li amb l’obra Atemptats contra la seva vida, estrenada al Royal Court Theatre de Londres el 1997. Les obres que han seguit –El camp (2000), Cruel i tendre (2004, escrita per al director Luc Bondy), Menys emergències (2005), La ciutat (2008) i In the Republic of Happiness (2012)– s’han estrenat per tota Europa i més enllà –i han estat produïdes per alguns dels festivals més importants, des del Wiener Festwochen al Festival d’automne de París. The Rest Will Be Familiar to You From Cinema, dirigida per Katie Mitchell, es va estrenar a la Schauspielhaus d’Hamburg el 2013 i ha passat a formar part del repertori del teatre. El 2017 va estrenar The Treatment a l’Almeida Theatre de Londres.

Into the Little Hill (2006) va marcar la seva primera col·laboració operística amb el compositor George Benjamin, i la segona, Written on Skin, va ser produïda pel Festival d’Aix-en-Provence el 2012 amb gran èxit de crítica.

La seva obra més recent és When We Have Sufficiently Tortured Each Other: 12 Variations on Samuel Richardson’s Pamela, estrenada al National Theatre de Londres i de la que se’n fa una lectura dramatitzada a la Sala Beckett el maig del 2021, dirigida per Glòria Balaña i Altimira, en al marc del cicle #jotambé. A més a més, a la Sala Beckett s’hi han pogut veure les obres Atemptats contra la seva vida (2005), The country (El camp) (2005) i La ciutat (2011).

Crimp també ha traduït o adaptat obres de Marivaux, Genet, Ionesco, Koltès i Molière.