Xerrada

Subjecte o mercaderia

amb Eudald Espluga i Júlia Bacardit
Data
22/11/2022
Horari

A les 19h

Espai
Sala de dalt
Preu
3€ | Personatges de la Beckett gratuït

En una economia de mercat que acaba convertint-ho tot en mercaderia, sembla que la separació clàssica entre la noció de subjecte i la d’objecte ha quedat en entredit. Si alguna cosa definia l’ésser humà, tal com l’hem concebut filosòficament al llarg de la història, era la idea que la persona era un subjecte amb dignitat, un fi en si mateix que no podia ser utilitzat només com a mitjà per a altres fins.

Lluny d’això, al segle XXI tota persona és mercaderia engolida pel sistema, consumidor-peó que contribueix a fer que la roda giri, que els béns circulin. I no només això, per sobreviure ens hem de mercantilitzar, hem de convertir-nos en un producte atractiu pel mercat de la vida: trobar feina, una parella, una casa…

De l’obligació de construir-nos la nostra identitat, la nostra marca, per sobreviure a una vida-mercat, i de la mandra i el rebuig a fer-ho, ens en parlaran el filòsof Eudald Espluga i la periodista i escriptora Júlia Bacardit.

Participants

Eudald Espluga

Assagista i periodista cultural català. És llicenciat en Filosofia i realitzà un màster en Comunicació i Estudis Culturals per la Universitat de Girona. Dedica la seva investigació doctoral al fenomen de l’autoajuda i ha col·laborat amb diversos mitjans, entre ells Vice, PlayGround, RAC1, El Salto i Núvol. L’any 2021 publicà No seas tu mismo. Apuntes sobre una generación fatigada, una reflexió crítica sobre la generació millennial, saturada pels discursos de superació personal propis del capitalisme digital.

Júlia Bacardit

Escriptora, periodista i cofundadora i coeditora de la revista literària BRANCA. Es va graduar en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i posteriorment va cursar el màster en Comunicació, Periodisme i Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona. Publica articles, reportatges i ressenyes en diversos mitjans i ha escrit El preu de ser mare, una investigació periodística sobre la donació d’òvuls. Actualment és la cap de premsa d’Edicions 1984.

Amb la participació d’Eudald Espluga, assagista i periodista cultural, i Júlia Bacardit, escriptora, periodista i cofundadora i coeditora de la revista literària BRANCA.

Modera: Sira Abenoza

El cicle de conferències El mite de la identitat està organitzat pel Festival Clàssics.

Et pot interessar
Fluir o fixar
amb Miquel Missé i Pol Guasch
23/11/2022
El desig del cor
de Caryl Churchill
Del 10/11/2022 al 27/11/2022
Identitat i metamorfosi a l’art
amb Miquel del Pozo i Mireia Calafell
30/11/2022
Tocar mare
de Marta Barceló
Del 09/11/2022 al 04/12/2022