caes
Conferència

Virtual i real: Els límits de la subjectivitat

a càrrec de Joan Llobera, Francesc Nuñez i Jordi Vallverdú
Data
05/02/2019
Horari

A les 19h

Durada
1h 30 min
Espai
Sala de baix
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Som subjectes perquè tenim consciència de les nostres accions i experiències; per Descartes, aquest és un tret característic de l’espècie humana, però per Foucault, és un efecte de poder i de les disciplines del jo, i en tot cas, el concepte apareix en un període històric i context cultural específic dels humans.

En aquesta sessió proposem una ficció especulativa: En un món on els robots, la realitat virtual i la realitat augmentada formen part de tots els aspectes de la vida quotidiana, les noves generacions han deixat de distingir entre virtual i real. Convoquem tres experts en l’estudi de la consciència i de les emocions –un sociòleg, una neurocientífica i un filòsof de la ciència– per analitzar les conseqüències que això podria tenir pel futur de l’espècie humana, en la percepció del nostre cos i en la construcció de la nostra subjectivitat.

Joan Llobera

Joan Llobera és enginyer de telecomunicacions i doctor en realitat virtual. Ha fet recerca a la intersecció de la neurociència cognitiva i la realitat virtual (IRCAM, Universitat de Barcelona, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) en àmbits com l’estudi de mecanismes neurals relacionats amb la percepció auditiva, la representació mental del cos, la sincronització interpersonal en tasques compartides, i el desenvolupament de contingut narratiu en realitat virtual basat en personatges interactius. Actualment treballa d’investigador post-doc a la Universitat de Barcelona, combinant mètodes d’aprenentatge automàtic amb estudis comportamentals en realitat virtual, i imparteix docència en diferents assignatures a l’escola de videojocs ENTI, asociada a la Universitat de Barcelona.

Francesc Nuñez

Francesc Nuñez és doctor en sociologia i professor als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és especialista en sociologia del coneixement. La seva recerca actual s’ha centrat en la sociologia de les emocions, consum i tecnologia. Té diverses publicacions i articles científics sobre l’amor, cos i afectivitat en les societats contemporànies i en la comunicació a través dels mitjans digitals; també ha escrit sobre les metàfores, sobre la realitat i la imaginació, com establim vincles de confiança, o com vivim la mentida i la traïció en temps digitals.

Jordi Vallverdú

Jordi Vallverdú és doctor en Filosofia i actualment és professor agregat de la Universitat Autònoma de Barcelona on duu a terme les seves investigacions dedicades als aspectes cognitius i epistèmiques de Filosofia de la Ciència, Filosofia de la Computació, la IA i els models emocionals per interaccions Humans-Robots. Ha realitzat estades de recerca a la Harvard University, Glaxco-Wellcome Institute for the History of Medicine-London, i guardonat amb una beca JSPS per a treballar al Nishidalab de la U. de Kyoto sobre les interaccions humans-màquines. Ha estat fundador i editor en cap de la Revista Internacional d’Emocions Sintètiques (IJSE), i entre les seves publicacions destaquem el seu darrer llibre Blended Cognition. The Robotic Challenge, a punt de sortir publicat per l’editorial Springer.

Et pot interessar
El chico de la última fila
de Juan Mayorga
Del 23/01/2019 al 03/03/2019
THIS IS REAL LOVE
d’Elena Martín, Max Grosse Majench, Marc Salicrú, Anna Serrano, Clara Aguilar, Sofia Gallarate i Clara Mata (Col·lectiu VVAA)
Del 22/02/2019 al 10/03/2019
Veritat i mentida: Joves, autenticitat i poder
a càrrec de Daniel Aranda, Núria Guiu i Gemma San Cornelio
26/02/2019
Andrea pixelada
de Cristina Clemente
Del 14/03/2019 al 14/04/2019
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar