CA ES
Conferència

Virtual i real: Els límits de la subjectivitat

a càrrec de Francesc Nuñez, Mavi Sánchez-Vives i Jordi Vallverdú
Data
05/02/2019
Horari

A les 19h

Durada
1h 30 min
Espai
Sala de baix
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït
> Comprar entrades

Som subjectes perquè tenim consciència de les nostres accions i experiències; per Descartes, aquest és un tret característic de l’espècie humana, però per Foucault, és un efecte de poder i de les disciplines del jo, i en tot cas, el concepte apareix en un període històric i context cultural específic dels humans.

En aquesta sessió proposem una ficció especulativa: En un món on els robots, la realitat virtual i la realitat augmentada formen part de tots els aspectes de la vida quotidiana, les noves generacions han deixat de distingir entre virtual i real. Convoquem tres experts en l’estudi de la consciència i de les emocions –un sociòleg, una neurocientífica i un filòsof de la ciència– per analitzar les conseqüències que això podria tenir pel futur de l’espècie humana, en la percepció del nostre cos i en la construcció de la nostra subjectivitat.

Francesc Nuñez

Francesc Nuñez és doctor en sociologia i professor als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és especialista en sociologia del coneixement. La seva recerca actual s’ha centrat en la sociologia de les emocions, consum i tecnologia. Té diverses publicacions i articles científics sobre l’amor, cos i afectivitat en les societats contemporànies i en la comunicació a través dels mitjans digitals; també ha escrit sobre les metàfores, sobre la realitat i la imaginació, com establim vincles de confiança, o com vivim la mentida i la traïció en temps digitals.

Mavi Sánchez-Vives

Mavi Sánchez-Vives és doctora en neurociències i professora d’investigació ICREA a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) on és cap del grup de Neurociències de Sistemes, a més d’haver estat professora associada a Yale. Actualment també és professora adjunta al Departament de Fisiologia Bàsica de la Universitat de Barcelona i editora de la revista Frontiers in Systems Neuroscience. Investiga els diferents aspectes de l’activitat neuronal rítmica espontània (mecanismes de regulació, informació i conseqüències) des d’un enfocament experimental i computacional. També treballa en la representació mental del mateix cos mitjançant interfícies cervell-ordinador, utilitzant sistemes de realitat virtual per a la comprensió d’aquests processos.

Jordi Vallverdú

Jordi Vallverdú és doctor en Filosofia i actualment és professor agregat de la Universitat Autònoma de Barcelona on duu a terme les seves investigacions dedicades als aspectes cognitius i epistèmiques de Filosofia de la Ciència, Filosofia de la Computació, la IA i els models emocionals per interaccions Humans-Robots. Ha realitzat estades de recerca a la Harvard University, Glaxco-Wellcome Institute for the History of Medicine-London, i guardonat amb una beca JSPS per a treballar al Nishidalab de la U. de Kyoto sobre les interaccions humans-màquines. Ha estat fundador i editor en cap de la Revista Internacional d’Emocions Sintètiques (IJSE), i entre les seves publicacions destaquem el seu darrer llibre Blended Cognition. The Robotic Challenge, a punt de sortir publicat per l’editorial Springer.

Et pot interessar
El chico de la última fila
de Juan Mayorga
Del 23/01/2019 al 03/03/2019
THIS IS REAL LOVE
d’Elena Martín, Max Grosse Majench, Marc Salicrú, Anna Serrano, Clara Aguilar, Sofia Gallarate i Clara Mata (Col·lectiu VVAA)
Del 22/02/2019 al 10/03/2019
Veritat i mentida: Joves, autenticitat i poder
a càrrec de Gemma San Cornelio, Daniel Aranda i Núria Guiu
26/02/2019
Andrea pixelada
de Cristina Clemente
Del 13/03/2019 al 14/04/2019
Aquesta plataforma web utilitza cookies pròpies per a recopilar informació que ajudi a optimitzar la visita a la pàgina web, clica aquí per més informació.
Acceptar