Curs

Realitats intervingudes (Creació escènica sobre la realitat en espais no convencionals)

Curs de creació escènica en espais no convencional
Dates
Del 02/11/2023 al 05/12/2023
Horaris
Dimarts i dijous de 17 h a 20 h
Preu
330€
Idioma
Català
Més informació

Total hores: 30 h (10 sessions)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

La realitat és la font de la que beuen, d’una manera o altra, totes les persones que es dediquen a la creació. Algunes hi troben la font per generar ficció, algunes hi troben material per cosir un documental, algunes transiten entre les dues disciplines. La realitat és aquí per tal que la mirem. Perquè deixem que ens travessi i ens condueixi. Perquè ens inspiri.

La realitat és aquí perquè la intervinguem.

Entenem allò escènic més enllà del que passa sobre un escenari, o potser veiem escenaris allà on algú altre hi veu una escala, un vestíbul, un ascensor, un pati, un balcó, un carrer o un racó. Per trobar l’escenari adequat per a una història cal obrir-se i mirar el món. Passejar-lo, i deixar que ens obri les portes multiformes que conté.

Aquest curs és de naturalesa pràctica. Consistirà en exercicis fets durant les sessions i feina que haurem de fer individualment a casa per posar-la en comú després. Prendrem el rol d’autoria, però també el de direcció i d’interpretació. Cercarem, escoltarem, escriurem, llegirem, pensarem, provarem, interpretarem. Treballarem sobre la realitat i l’espai, fent servir les eines de la dramatúrgia i la creació escènica. Ens centrarem en 2 focus: la recerca i creació d’escenes a partir de fets, històries o contextos reals, discutint les possibilitats escèniques de les històries que ens brinda la realitat per arribar-ne a construir una dramatúrgia; i la posada en escena d’aquestes escenes en espais no convencionals, explorant els espais i les seves possibilitats dramàtiques.

Buscarem l’eix i l’essència de cada història per trobar-hi allò que nosaltres volem dir, per interpretar-la i, llegint l’espai, descobrir on demana ser explicada.

Lali Álvarez Garriga

Autora, directora d’escena, creadora de projectes d’art amb la comunitat, poeta i docent. Centra el seu treball en el documental o la creació artística inspirada en la realitat, el treball en espais escènics no convencionals, la investigació de les possibilitats que hi ha en la relació amb l’espectador i la creació comunitària amb un enfocament transversal a la recerca d’una cultura sostenible. Va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona i Direcció Escènica i Dramatúrgia a l’Institut de Teatre. També es va formar en realització d’audiovisuals, en escriptura, en política i en creació artística en l’espai públic en llocs tan dispars com la Biennal de Venècia, FiraTàrrega (Màster en arts) o l’Estruch de Sabadell.

Les seves obres s’han estrenat en teatres com el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya i l’Antic Teatre o en festivals com el Festival Grec, el Temporada Alta o FiraTàrrega. Ha escrit i dirigit Ragazzo, amb la que guanya, entre d’altres, el premi de la crítica Serra d’Or a Millor Espectacle; Barcelona (contra la paret), LIFE (de cómo los árboles nos salvaron la vida), ELLA i Lisístrata. Amb Pau Matas ha coescrit Tha Tzpar (L’espera), de la qual també va dirigir la posada en escena.

Ha dirigit els processos de creació comunitària Temps, Mateix dia, mateixa hora, mateix lloc, Encreuaments a Vanuatu, La bellesa, Universal i Assemblea Catex-Felipa-Nosaltres. És professora d’actors a l’Escola Superior d’Art Dramàtic EÒLIA de Barcelona i a l’escola L’Autèntica, i també imparteix cursos i tallers sobre creació a partir de la realitat i en espais no convencionals, o sobre creació artística amb la comunitat.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.