Elfriede Jelinek

(Mürzzuschlag, Àustria, 1946)

Dramaturga i novel·lista austríaca. Premi Nobel de Literatura.

La seva obra, transgressora i radical, es caracteritza per tractar amb duresa temes com la violència de gènere, les relacions familiars opressives o el passat polític del seu país. El seu propòsit és lluitar contra qualsevol classe d’autoritat i denunciar els abusos de poder a la nostra societat, sense renunciar, però, a un estil precís i ple de contrastos.

Entre les seves novel·les destaquen Die Liebhaberinnen [Les amants] (1975), Die Ausgesperrten [Els exclosos] (1980) i Die Klavierspielerin [La pianista] (1983).

És autora de les obres de teatre Was geschah, nachdem Nora ihren Mann verlassen hatte [Què va passar quan Nora va deixar el seu home o Els pilars de la societat] (1977), In den Alpen (2002), Bambiland (2003), Ulrike Maria Stuart (2006), Winterreise [Viatge d’hivern] (2011) i Wut (2016), entre moltes altres.

El 2004 l’Acadèmia sueca li va concedir el Premi Nobel de Literatura. Els acadèmics suecs van destacar “el flux musical de veus i contraveus en les seves novel·les i obres de teatre, que amb un extraordinari talent lingüístic revelen l’absurditat dels clixés de la societat i el seu poder subjugant”.