Jaroslav Rudiš

(1972)

Novel·lista, dramaturg, guionista i publicista.

Va créixer a Lomnice nad Popelkou. Es va llicenciar en Història i Estudis Germànics a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Tècnica de Liberec.

L’any 2002, va rebre una beca de periodisme a la Universitat Lliure de Berlín. Ha treballat com a periodista i encara col·labora amb mitjans txecs i alemanys. El curs 2012-2013, va ser professor visitant la Universitat Humboldt de Berlín, on va donar classes d’escriptura creativa. Actua sovint a la República Txeca, Alemanya i altres països amb la Kafka Band, per a la qual escriu textos basats en l’obra de Franz Kafka. Durant deu anys ha organitzat, amb el poeta Igor Malijevsky, el cabaret literari i musical EKG al Teatre Archa. Amb Petr Pýcha ha escrit, entre altres, les obres teatrals i radiofòniques Estiu a Lapònia, Amor estrany, Gulasch de Salzburg o Devoradors d’homes, i, amb Martin Becker, les obres Perduts a Praga i Plattenbaucowboys per a la WDR, una emissora de ràdio alemanya, i Sortida 89, un llibret en txec i alemany per al Teatre Archa. Com a escriptor, va debutar l’any 2002 amb el llibre El cel sota Berlín, guanyador del Premi Jiří Orten.

Amb l’artista Jaromír 99, va publicar una novel·la gràfica en forma de trilogia, Alois Nebel (2003-2005), que es va adaptar al cinema l’any 2011 i va rebre nombrosos guardons, incloent el Premi del Cinema Europeu a la Millor Pel·lícula d’Animació. Entre els seus altres llibres cal esmentar Grandhotel, Silenci i La fi del punk a Hèlsinki. La seva darrera novel·la fins al moment, Národní třída, es va publicar en txec l’any 2013. La seva adaptació teatral es va representar per primera vegada al Teatre Feste de Brno l’any 2012. Les seves obres han estat traduïdes, entre altres idiomes, a l’alemany, al polonès, al francès i al castellà. També va participar en el guió i el concepte de la sèrie policíaca Kripo Prag per a la cadena de televisió ARD. Per al Teatre Bremen, ell i la Kafka Band han adaptat les novel·les de Franz Kafka El castell i Amèrica. L’any 2016, el Teatre Feste va estrenar l’obra Tot esperant la fi del món, ambientada en una sauna masculina.

Viu entre Berlín i Lomnice nad Popelkou i escriu en txec i alemany.