Xerrada

El gènere i el poder en el món de l’oci i la cultura

Xerrada a càrrec d'Ana Burgos García, Rocío Manzano i Elena Castro Córdoba
Data
21/04/2021
Horari

A les 19h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Aquesta xerrada es podrà seguir també virtualment a través del següent enllaç

 

Compra aquí l’abonament del cicle #jotambé

En els últims anys nombroses iniciatives aborden les violències de gènere en els espais d’oci i cada vegada es parla de manera més oberta de casos d’assetjament i relacions de poder en l’àmbit de la cultura. Podrien ser algunes de les nostres dinàmiques culturals o pràctiques de lleure i esbarjo un terreny fèrtil per a les violències de gènere? Quines característiques especials tenen aquests àmbits en relació a les relacions de poder patriarcals? I quines iniciatives s’estan portant a terme per a modificar aquestes dinàmiques nocives?

Aquesta xerrada forma part del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder que té lloc del 7 d’abril al 18 de juny a la Sala Beckett i que proposa una reflexió sobre les bastides de poder establertes i sobre les diferents eines que construïm per fer-hi front.

Participants

Ana Burgos García

Llicenciada en Antropologia Social i Cultural i en Periodisme, diplomada en Relacions de Gènere i, Màster en Gènere i Desenvolupament. S’ha dedicat a la investigació, docència, dinamització comunitària i comunicació, principalment en entitats del tercer sector i en àrees de gènere i drets humans. Actualment treballa a la Fundació Salut i Comunitat coordinant el Projecte Malva, per a la incorporació de la perspectiva de gènere en l’àmbit de drogues, i l’Observatori Noctàmbul@s, per a la prevenció de les violències sexuals en espais d’oci nocturn. És membre del col·lectiu Memes Feministes i de la companyia de teatre de les oprimides Averlasailas.

Elena Castro Córdoba

Graduada en Filosofia (UCM), MA Gender, Media and Culture (Goldsmiths University, Londres), és contractada predoctoral FPU a la Universitat Complutense i co-mare d’Ontologías Feministas, projecte de producció cultural i artística feminista. Com a investigadora cultural ha co-comissariat/organitzat Nueva Sinceridad (Injuve 2018), Ontologías Feministas. Divina y precaria juventud (La Neomudéjar 2019), Santuario Nocturno (Sala de Arte Joven de la Comunidad de Madrid, 2020). Ha impartit tallers, conferències i col·laboracions a/amb Stom & Dunk (Madrid), UCM (Madrid), Sala Amadís (Madrid), Sala de Arte Joven de la Comunidad de Madrid (Madrid), Hangar (Barcelona), CAAM (Las Palmas) Quinta de Cruz (Viseu), SAC (Las Palmas), La Casa Encendida (Madrid), Editatona, Matadero (Madrid) i, Bartlebooth Mag (Madrid/Galicia), entre d’altres. Actualment és beneficiària de les ajudes de mobilitat de Injuve (2020).

Rocío Manzano

A nivell professional, s’ha mogut entre el món teatral i el món social fent d’aquesta intersecció el seu camí professional. En teatre ha tingut una trajectòria en equilibri entre ser actriu i ser directora, productora o gestora. Com a actriu, destaquen Vagas y Maleantas (Cia Vagas y Maleantas), 17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme (Cia Casa Real) i C/Hospital amb Sant Jeroni (Cia Blanco Roto). Com a directora, destaca la feina feta als espectacles La Perruca (NUS Teatre) o PLA-DUR (Atzur Visual). També la creació de les trobades artístiques Assajar és de Covards (Cia Casa Real).
Des de 2009, imparteix tallers i formacions a NUS sobre temes de gènere o assetjament escolar i barreja el Teatre de les Oprimides o la improvisació teatral amb la facilitació de grups i el treball de processos. En el seu temps lliure participa en les assemblees activistes i sectorials El Col·lectiu de Companyies, Dones i Cultura i el Teatre Arnau.

Modera

Pastora Martínez Samper

Directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Oberta de Catalunya.

Amb la participació d’Ana Burgos García, Observatori Noctàmbul@s (FSC), Rocío Manzano, sòcia de NUS Cooperativa i Elena Castro Córdoba, d’Ontologías Feministas

Modera: Pastora Martínez Samper, directora de la Unitat d’Igualtat de la UOC.

El cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya.

Et pot interessar
Lectura dramatitzada #jotambé
Quan ens haguem torturat prou
de Martin Crimp
19/05/2021
Lectura dramatitzada #jotambé
Vertedero
de Raúl Quirós
11/05/2021
Xerrada #jotambé
Violències de gènere al ciberespai: les dues cares de la moneda
Xerrada a càrrec de Diego Marchante 'Genderhacker', Leila Mohammadi i Karma Peiró
04/05/2021
Espectacle #jotambé
Una niña es una cosa a medio formar – Maig 2021
d’Eimear McBride
Adaptació: Annie Ryan
Del 13/05/2021 al 16/05/2021