Espectacle

hISTÒRIA

de Jan Vilanova Claudín
Dates
Del 20/01/2016 al 21/02/2016
Horari

De dimecres a dissabte, 21:30h
Diumenge, 18:30h

Dissabte 13/2 i 20/2, funció doble: a les 18:30h i a les 21:30h

Durada
75min.
Espai
1894

Sinopsi

16 de juny de 1944. És de nit. Trenta resistents antinazis estan sent executats en un descampat a prop de Lió a mans de la Gestapo. Entre aquell grup que espera la mort, un home sembla fora de context: té quasi seixanta anys i aspecte de professor despistat. Es tracta de Marc Bloch, historiador fonamental del segle XX, defensor d’una història més humana.

Setanta-un anys més tard, el 2015, un jove estudiant universitari s’enamora d’una noia, que resulta ser la filla del seu professor d’història. Els tres personatges que componen aquest triangle intenten comprendre una mica millor les relacions que viuen entre ells.

Podem arribar a conèixer les il·lusions, les ombres o, fins i tot, els silencis dels altres?

Nota de l’autor

“Comprendre és una paraula carregada de dificultats però també d’esperances. És una paraula plena d’amistat. Jutgem massa. És tan fàcil cridar “al paredó”! Mai comprenem suficientment. Qui difereix de nosaltres, sigui estranger o rival polític, passa, quasi necessàriament, per ser un ésser de mals antecedents. Fins i tot per conduir les lluites inevitables, seria necessària una mica més d’intel·ligència en les ànimes; amb més raó per evitar-les, si s’està a temps.

(…) La història ha d’ajudar-nos a sortir d’aquest mal tràngol. És una àmplia experiència de varietats humanes, un llarg encontre entre homes. Tant la vida com la ciència tenen el major interès en què aquest encontre sigui fraternal.” Apologia de la història, Marc Bloch.

Aquesta obra pretén ser un homenatge a una forma d’entendre i viure la història a partir de l’obra de l’historiador i resistent antinazi Marc Bloch. Intenta apropar-nos a aquesta ciència, a una història que no és aliena als anhels, a les llums i a les ombres de cadascun de nosaltres perquè el seu objecte d’estudi són les persones i les seves consciències.

És a partir d’aquesta humanitat que la història ens pot acompanyar en l’experiència de viure, i a partir de la qual s’ha anat construint aquesta obra teatral.

Jan Vilanova Claudín

Autor: Jan Vilanova Claudín
Direcció: Pau Roca

Intèrprets: Miquel Gelabert, Vicky Luengo i Pau Roca
(Enric Cambray substitueix Pau Roca els dies 22 i 23/01, 4, 5 i 6/2)

Espai: Paula Bosch
Vestuari: Silvia Delagneau
Il·luminació: Ignasi Bosch
Moviment: Patrícia Bargalló
Música: Pablo Miranda/Txume Viader
Vídeo: Paula Bosch
Ajudantes de direcció: Isis Martín i Patrícia Bargalló
Producció executiva: David Costa i Adriana Nadal

Agraïments: La Perla 29, Pilar Mir, Anna Cuscó, Luis Martí, Alberto Barberà, Toni Ramoneda, Joan Meseguer, Andreu Mayayo, Ricard Vinyes, Pilar Nadal, Marcel Vilarós, Teatre de l’Enjòlit i Eugenio Szwarcer

Una producció de Sixto Paz Produccions

Convocatòria a la roda
Dimarts 19 de gener a les 13h a la Sala Beckett - Gràcia amb l'assistència de l'equip artístic d'hISTÒRIA, els integrants de la companyia Sixto Paz Produccions i de Toni Casares, director de la Sala Beckett.
Nota de premsa
Dossier de premsa