Xerrada

Col·loqui postfunció de ‘El chico de la última fila’

amb Juan Mayorga, l'equip artístic i Teresa Iribarren
Data
24/01/2019
Horari

Després de la funció de El chico de la última fila

Espai
Sala de baix
Preu
Activitat inclosa amb el preu de l'entrada

Amb Teresa Iribarren, experta en Estudis Literaris, i l’equip artístic de l’espectacle abordarem la relació entre els joves i la literatura: és veritat que no llegeixen? És veritat que no escriuen? Fins a quin punt els estereotips que vinculen realitat amb veritat, i ficció amb mentida; articulen mecanismes de poder intergeneracionals?

Sinopsi

Un professor de literatura d’un institut es desespera corregint les redaccions dels seus alumnes fins que arriba a la d’aquell noi silenciós que sempre seu a l’última fila. L’impuls i l’afilada capacitat d’observació que transmet el text li despertaran contradiccions, somnis i velles frustracions. Des d’aquest moment, entre l’alumne prodigi i el seu professor sorgirà un vincle tan intens com perillós. Una estranya relació que acabarà en un espiral pervers de fascinació, erotisme i expectatives irrefrenables.

En paraules de Juan Mayorga:El chico de la última fila es una obra sobre maestros y discípulos; sobre padres e hijos; sobre personas que ya han visto demasiado y personas que están aprendiendo a mirar. Una obra sobre el placer de asomarse a las vidas ajenas y sobre los riesgos de confundir vida y literatura. Una obra sobre los que eligen la última fila: aquella desde la que se ve todas las demás.”

Teresa Iribarren

Teresa Iribarren és doctora en Filosofia i Lletres per la UAB, especialitat en Filologia Catalana, i actualment és professora dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, on dirigeix el Màster d’Edició Digital. És directora del grup de recerca Literatura Catalana, Món Editorial i Societat de la UOC (LiCMES). Destaquen els seus estudis sobre la recepció dels autors britànics a Catalunya, per exemple James Joyce a Catalunya (1921-1936) (2004), i la recerca sobre la influència del cinema a la literatura, com ara Literatura catalana i cinema mut (2012), que va obtenir el Premi Serra d’Or de Recerca en Humanitats l’any 2013. Una de les seves línies d’investigació són les interconnexions entre literatura i Internet, que tracta en els articles Obras poéticasdomésticas en Internet: Libertad y creatividad (2016) i Subaltern Mediators in the Digital Landscape: The case of video poetry (2017).

Et pot interessar
El chico de la última fila
de Juan Mayorga
Del 23/01/2019 al 03/03/2019
Realitat i ficció: Una frontera cultural?
a càrrec d'Albert Sánchez Piñol
22/01/2019
Virtual i real: Els límits de la subjectivitat
a càrrec de Joan Llobera, Francesc Nuñez i Jordi Vallverdú
05/02/2019
Veritat i mentida: Joves, autenticitat i poder
a càrrec de Daniel Aranda, Núria Guiu i Gemma San Cornelio
26/02/2019